Κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να δώσει το αεροδρόμιο των Βρυξελλών προκειμένου να υιοθετήσουν τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF).

Ειδικότερα, το πρόγραμμα κινήτρων SAF θα διατεθεί κατά τη διάρκεια του 2024 σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων μικρών και μεγάλων αποστάσεων, που αναχωρούν από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Το κίνητρο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο ανά αεροπορική εταιρεία, το οποίο, σύμφωνα με το αεροδρόμιο, «θα πρέπει να επιτρέπει στους αερομεταφορείς να καλύψουν έως και το 80% του πρόσθετου κόστους χρήσης αυτού του καυσίμου».

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος ενός κυβερνητικού προγράμματος 2 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την αεροπορία πιο βιώσιμη και έρχεται αφότου η βελγική κυβέρνηση στα τέλη του 2023, αποδέχθηκε την πρόταση του αεροδρομίου για κίνητρο για την ενίσχυση της χρήσης του SAF καυσίμου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Brussels Airport Company, Arnaud Feist, δήλωσε: «Το πρόγραμμα κινήτρων SAF είναι ένα από τα μέτρα που ήθελε να λάβει η Brussels Airport Company για να επιταχύνει τη βιώσιμη ανάπτυξη της αεροπορίας και να προωθήσει τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων.

«Ως αεροδρόμιο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μας προγράμματος Stargate, έχουμε εκφράσει τη φιλοδοξία να επιδιώξουμε 5% καύσιμα SAF στη συνολική χρήση κηροζίνης από τις αεροπορικές εταιρείες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών έως το 2026. Αυτό είναι ταχύτερο από τον ευρωπαϊκό στόχο, αλλά θέλουμε να δεσμευόμαστε πλήρως σε αυτό μαζί με τους αεροπορικούς εταίρους μας», πρόσθεσε.