Γράφει ο Πρόδρομος Μοναστηρίδης
Πρόεδρος Thessaloniki Convention Bureau

Λίγες μέρες πριν η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε το ετήσιο συνέδριο του HAPCO & Des, των ειδικών του κλάδου που διοργανώνει συνέδρια και εκδηλώσεις.
Με κεντρικό τίτλο The Future is now συζητήθηκαν οι τάσεις, οι προοπτικές αλλά και τα θέματα που αφορούν τον συνεδριακό κλάδο με κοινό παρονομαστή τη σημαντικότητα του.

Αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται ευκολά αφού όπως τόνισαν οι διακεκριμένοι ομιλητές είναι πια κοινό αποδεκτό το σημαντικό οικονομικό αποτύπωμά που αφήνει κάθε σύνεδρος (7 φορές πιο πολλά από ένα μέσο τουρίστα), ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό για τον σύνεδρο να επισκεφτεί και πάλι το μέρος που έγινε το συνέδριο.

Φυσικά δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι ο κλάδος των συνεδρίων κινητοποιεί μια αγορά που εμπλέκει πάνω από 20 επαγγελματικούς κλάδους με τα οφέλη να είναι επαγωγικά στις τοπικές οικονομίες.

Η σημαντικότητα του συνεδριακού κλάδου καθιστά πιο επιτακτική την αναγνώριση του και τη θέσπιση των προϋποθέσεων που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της δυναμικής του. Κίνητρα που ήδη υπάρχουν σε άλλες χώρες και περιλαμβάνουν πχ επιστροφή ΦΠΑ για μεγάλα, διεθνή συνέδρια που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ή επιδότηση ανά σύνεδρο για συγκεκριμένα events.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί και μια ειδική στρατηγική επικοινωνίας που θα αναδείξει τις δυνατότητες της Ελλάδας στο συνεδριακό τουρισμό πέρα από την εικόνα που προβάλλεται για τον «κλασσικό» τουρίστα, καθώς ο σύνεδρος και κατ’ επέκταση ο decision maker πρέπει να πειστεί για μια σειρά από παράγοντες όπως οι υποδομές, η συνδεσιμότητα του προορισμού, οι δυνατότητες των εγκαταστάσεων, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσφέρει η τοποθεσία.

Ουσιαστική παράμετρος θα πρέπει να είναι και η κατάρτιση ενός εθνικού μητρώου διοργανωτών συνεδριών που θα δεσμεύονται για την ποιότητα των υπηρεσιών τους

Το Thessaloniki Convention Bureau στα 10 χρόνια λειτουργίας του έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην κατεύθυνση για την ανάδειξη των θεμάτων αυτών αλλά κυρίως για την εύρεση τρόπων για την επίλυση τους.

Η δουλειά που γίνεται από τα 74 μέλη του αλλά και το στελέχη του, έχει βοηθήσει τη Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί στις σχετικές λίστες κατάταξης και κυρίως έχει προβάλλει τα μοναδικά πλεονεκτήματα που έχει η πόλη και η ευρύτερη περιοχή.

Το TCB δείχνει το δρόμο και μέσα από τις συνεργασίες που χτίζει όπως με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον ΕΟΤ και κυρίως μέσα από την συνέργεια του Greek Meeting Alliance (GMS), μια πρωτοβουλία κοινή με τον HAPCO & DES και την Ε.Α.Τ.Α, μέσω του This is Athens Convention & Visitors Bureau, μια κίνηση που θεωρούμε ότι είναι τα πρόδρομα βήματα ενός εθνικού Convention Bureau

Όλες οι ενέργειες του ΤCB έχουν σαν αφετηρία την δυναμική που έχει η Θεσσαλονίκη γεγονός που αποδεικνύεται από τα συνέδρια που φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια.
Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του προορισμού τόσο σε στοιχεία όπως η ιστορία, η γαστρονομία, οι εναλλακτικές που υπάρχουν σε πολύ κοντινή απόσταση όπως η Χαλκιδική, η Πιερία, το Άγιο Όρος, προσθέτουν έξτρα στοιχεία στην ανταγωνιστικότητα του.

Περαιτέρω ώθηση έχουν δώσει κρίσιμες παράμετροι όπως η επένδυση της Fraport στο αεροδρόμιο Μακεδονία, οι επενδύσεις και η στρατηγική που έχει υιοθετήσει το λιμάνι και έχουν σαφή αποτελέσματα στην κρουαζιέρα ή το μετρό που θα λειτουργήσει σε λίγους μήνες. Τα παραπάνω όμως από μόνα τους δεν είναι αρκετά.
Υπάρχει ανάγκη να προχωρήσει η ανάπλαση της ΔΕΘ και κυρίως να προχωρήσει μια κοινή στρατηγική από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με καλύτερο συντονισμό που θα φέρει και προφανώς καλύτερα αποτελέσματα.

Είναι η στιγμή που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να δώσουμε σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της εθνικής μας οικονομίας τα εργαλεία για να μπορέσει να αποδώσει ακόμα περαιτέρω. Οι πρωτοβουλίες του TCB δείχνουν το δρόμο για να μπορούμε να δούμε τους συνεδριακούς μας προορισμούς ακόμα πιο ψηλά.