Το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ (DOT) μόλις αποκάλυψε ότι έχει επιβάλει πρόστιμο 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων στην American Airlines (AA) επειδή κράτησε χιλιάδες επιβάτες σε αεροπλάνα που κάθονταν στην άσφαλτο του αεροδρομίου για αρκετές ώρες χωρίς την επιλογή να αποβιβαστούν.

Σύμφωνα με το έγγραφο της DOT που περιγράφει λεπτομερώς τις παραβιάσεις και τις αντίστοιχες κυρώσεις της AA, η AA συμφώνησε να πληρώσει 2,05 εκατομμύρια δολάρια από το σύνολο σε άμεσες κυρώσεις στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, ενώ το DOT πίστωσε στον αερομεταφορέα το υπόλοιπο του ποσού, που ισοδυναμούσε με αποζημίωση που είχε ήδη η αεροπορική εταιρεία καταβάλλονται σε πελάτες που επηρεάζονται.

Μια εκτεταμένη έρευνα από το Γραφείο Προστασίας Καταναλωτών της Αεροπορίας (OACP) ανακάλυψε ότι, μεταξύ 2018 και 2021, υπήρξαν δεκάδες περιστατικά στα οποία η ΑΑ κράτησε επιβάτες παγιδευμένους μέσα σε καθυστερημένα αεροσκάφη, τα οποία κάθονταν στην άσφαλτο για μεγάλες περιόδους χωρίς να τους παρέχουν ευκαιρία για αποβίβαση.

Κάθε περίπτωση αποτελούσε παραβίαση του Κανόνα Καθυστέρησης Ασφάλειας του τμήματος, ο οποίος απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρείες να αφήνουν τους επιβάτες να αποβιβαστούν από το αεροπλάνο εάν το αεροσκάφος τους κάθεται στην άσφαλτο για περίοδο τριών ωρών για πτήσεις εσωτερικού και τεσσάρων ωρών σε διεθνείς πτήσεις.

Ο κανονισμός ορίζει επίσης ότι η αεροπορική εταιρεία πρέπει να παρέχει στους επιβάτες ένα σνακ και πόσιμο νερό μετά την πάροδο όχι περισσότερο από δύο ώρες, να διατηρεί τις θερμοκρασίες της καμπίνας άνετες και να εξασφαλίζει πρόσβαση στις τουαλέτες εργασίας και επαρκή ιατρική φροντίδα, εάν χρειάζεται.

Οι περισσότερες από τις παραβιάσεις της καθυστέρησης στην άσφαλτο της ΑΑ σημειώθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ντάλας Φορτ Γουόρθ, έναν από τους σημαντικότερους κόμβους της αεροπορικής εταιρείας, και φέρεται να συνδέονταν με δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Συνολικά, 5.821 επιβάτες επηρεάστηκαν από αυτές τις παραβάσεις.

«Έχουμε ζητήσει συγγνώμη από τους πελάτες που επηρεάστηκαν και λυπούμαστε για την όποια ταλαιπωρία προκλήθηκε», ανέφερε η American Airlines σε δήλωση. Η AA, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της χώρας, επεσήμανε επίσης ότι οι 42 πτήσεις που επηρεάστηκαν αποτελούν μόνο ένα μικρό κλάσμα των 7,7 εκατομμυρίων πτήσεων που πραγματοποίησε κατά τα έτη που περιλαμβάνονται στην έρευνα.

Αν και η αεροπορική εταιρεία αρχικά αμφισβήτησε ορισμένα από τα ευρήματα της έρευνας και αμφισβήτησε τις μεθόδους του τμήματος για τον καθορισμό του ποσού της ποινής, εν τέλει συμφώνησε να πληρώσει τον διακανονισμό.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία είπε ότι αυτό το πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο του είδους του που έχει επιβληθεί ποτέ σε αερομεταφορέα, σύμφωνα με την Washington Post