Νόμο για την προστασία της τουριστικής βιομηχανίας της Αιγύπτου ενέκρινε το Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα καθώς ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο αιγυπτιακό νόμο οι ντόπιοι κάτοικοι που ενοχλούν τους τουρίστες θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο. Ο εν λόγω νόμος επικεντρώνεται κυρίως σε ορισμένους τοπικούς προμηθευτές, οι οποίοι μεταβαίνουν στους τουρίστες για να πουλήσουν διαφορετικές υπηρεσίες, όπως βόλτες με καμήλες, ή για την αγορά διακοσμητικών και περγαμηνών, για παράδειγμα.

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα για τους ανθρώπους που ενοχλούν τους τουρίστες μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 462 ευρώ.

Ο νόμος σκοπεύει να προστατεύσει την τουριστική βιομηχανία της χώρας, η οποία αντιπροσωπεύει το 12% της αιγυπτιακής οικονομίας, και απειλείται σήμερα από τον ανταγωνισμό που δέχονται οι εν λόγω πωλητές. Ο «νόμος για την προστασία των αρχαιοτήτων», όπως αναφέρθηκε από τον τοπικό Τύπο, σκοπεύει να επιβάλει πρόστιμο σε όσους πλησιάζουν τους τουρίστες για να ζητήσουν χρήματα ή να παράσχουν ή να πουλήσουν υπηρεσίες.

Ωστόσο, αρκετές είναι και οι ανησυχίες για την επιβολή του συγκεκριμένου νόμου ιδιαίτερα μεταξύ των κατοίκων, οι οποίοι βασίζονται σε αυτές τις υπηρεσίες για να καταπολεμήσουν τη φτώχεια στην οποία ζουν. Εκείνοι που «αγωνίζονται για φαγητό, αγωνίζονται για να μπορέσουν να τροφοδοτήσουν τις οικογένειές τους» είναι εκείνοι που θα υποφέρουν περισσότερο, τονίζει χαρακτηριστικά ένας τουριστικός οδηγός.