“Η Δημοτική Αρχή οφείλει να καταδείξει την κατεύθυνση επάνω στην οποία, η υγιής επιχειρηματικότητα θα πορευθεί με βάση τα ιδιαίτερα συγκριτικά κι ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του νησιού μας για την τουριστική ανάπτυξη”.

Με την ανωτέρω φράση ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός πυροδότησε την έναρξη της σπουδαίας προσπάθειας που καταβάλλει η νέα Δημοτική Αρχή για να οικοδομήσει τα πρώτα τουριστικά βήματα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, για την επίτευξη των οποίων, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε κατηγορηματικά, απαιτούνται μία σειρά από απαραίτητα “υλικά”. Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της πρώτης Ημερίδας Τουρισμού που διεξήχθη, το Σάββατο, στο θέατρο “Απόλλων”, κάποια εξ αυτών είναι η συμμετοχή, ο σωστός προσανατολισμός, η κατάλληλη επιλογή ειδικών που θα αναλάβουν οργανωμένα και σύμφωνα με την επαγγελματική εμπειρία τους, να δώσουν σαφές και κοστολογημένο περιεχόμενο στον στρατηγικό σχεδιασμό που παρουσιάστηκε από τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, Θάνο Φώσκολο και τον Γενικό Διευθυντή της Ιονική Ξενοδοχιακαί Επιχειρήσεις ΑΕ και συνεργάτη της Δημοτικής Αρχής, Νικόλαο Ρούσσο, αλλά και η ανάπτυξη δημιουργικής νοοτροπίας.

Νοοτροπίας ουσιαστικής και αντίστοιχης του αεικίνητου νου που είχαν όλοι εκείνοι που κατέστησαν το νησί, σταθμό οικονομικής ανάπτυξης, εμπορίου και Πολιτισμού κατά το παρελθόν, ενός νου που χρειάζεται να καλλιεργήσουν όλοι εκείνοι που καλούνται ή ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον κοινό στόχο και οι οποίοι αντιλαμβάνονται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τόπου και επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτόν.

Μίας νοοτροπίας που θα χαρακτηρίζεται από δημιουργική σκέψη, όπως τη σκέψη των ανθρώπων που δεν γεννήθηκαν εδώ, αλλά ήρθαν, οικοδόμησαν, απέδειξαν και δίδαξαν στην πράξη τί εστί ανάπτυξη. Άλλωστε, ήδη έχουν δοθεί οι πρώτες αδειοδοτήσεις για σημαντικές επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση και ως φαίνεται, η σπουδαία ανάπτυξη της Σύρου, με σύγχρονη μορφή πλέον, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί.

Σημειώνεται πως στη Σύρο για την Ημερίδα Τουρισμού, παρέστησαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων, Ιωάννης Πυργιώτης, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Κωνσταντίνος Ζήκος, καθώς επίσης, ο περιφερειακός διευθυντής της Hilton International Ελλάδας και Κύπρου,Bart van de Winkel, ο ειδικός ηλεκτρονικού εμπορίου Διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας, Ανδρέας Κουκάς, η πρόεδρος Ιστορικών Ξενοδοχείων της Ευρώπης (Yades Hotels), Βαρβάρα Αυδή και ο γνωστός δημοσιογράφος – παρουσιαστής, Βαγγέλης Περρής.

Υπογραμμίζεται πως, το σύνολο της παρουσίασης προβάλλεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Γ. Μαραγκός: Συστράτευση πίσω από έναν σημαντικό οικονομικό πυλώνα

Την έναρξη της Ημερίδας και την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού “κήρυξε” ο κ. Μαραγκός, ο οποίος στην ομιλία του δήλωσε πως, στόχος αποτελεί ο Τουρισμός να καταστεί για τη Σύρο ένας από τους οικονομικούς πυλώνες που θα στηριχθεί στην πορεία. Από την πλευρά του, τόνισε πως είναι σημαντικό “να συστρατευθούμε όλοι πίσω από έναν κοινό στόχο, ώστε να μπορέσουμε, ο Δήμος, οι συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης, οι μεμονωμένες επιχειρήσεις, οι απλοί πολίτες, να γίνουμε κοινωνοί και συνοδοιπόροι” με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο ρόλος του Δήμου είναι συγκεκριμένος και μέλημα της Δημοτικής Αρχής αποτελεί το έργο για ενίσχυση υποδομών, όπως, “ένα μεγαλύτερο και ασφαλέστερο αεροδρόμιο, ένα καλύτερο λιμάνι, μία μαρίνα, ένα συνεδριακό κέντρο, υποδομές για την άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη κ.α.”. Αναφορικά με την τουριστική ανάπτυξη, διευκρίνισε μάλιστα πως, στις πρώτες γραμμές της “ατζέντας” της νέας Δημοτικής Αρχής βρίσκονται οι προσπάθειες διεκδίκησης χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ) ή εργαλείων σύγχρονων που έχουν να κάνουν με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) ή προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων”.

www.koinignomi.gr