Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προχώρησε σήμερα σε μείωση του επιτοκίου αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης, από το υψηλό του 4%, όπως αναμενόταν ευρέως, για πρώτη φορά από το 2019.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 12 Ιουνίου 2024.

Παράλληλα, αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό αναφορικά με τη διετία 2024 – 2025 σε σύγκριση με τις προβολές του Μαρτίου.

Η ευρωζώνη άρχισε να μειώνει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, χωρίς να περιμένει ανάλογη κίνηση από τις ΗΠΑ, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι σε 14 μήνες τα επιτόκια είχαν αυξηθεί 10 φορές, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ για επιπλέον 9 μήνες, είχαν παραμείνει αμετάβλητα.

Παρ’ ότι ο δρόμος προς την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων προς τον στόχο του 2% είναι δύσβατος, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τον Μάιο ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη των 20 χωρών είναι «υπό έλεγχο» μετά την ιστορική του έξαρση.

Αυτό έβαλε την ΕΚΤ σε τροχιά χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ή την Τράπεζα της Αγγλίας, όπου το πρόβλημα αποδεικνύεται πιο επίμονο.