Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Rolls-Royce και η easyJet έθεσαν ένα νέο ορόσημο στην αεροπορία με την πρώτη στον κόσμο λειτουργία σύγχρονου κινητήρα αεροσκάφους με υδρογόνο.

Η πρώιμη δοκιμή εδάφους διεξήχθη, χρησιμοποιώντας πράσινο υδρογόνο που δημιουργήθηκε από την αιολική και παλιρροϊκή ενέργεια.
Αυτό, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την απόδειξη ότι το υδρογόνο θα μπορούσε να είναι ένα αεροπορικό καύσιμο μηδενικών εκπομπών άνθρακα του μέλλοντος.
Αποτελεί επίσης βασικό σημείο απόδειξης στις στρατηγικές απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές τόσο της Rolls-Royce όσο και της easyJet.

«Η επιτυχία αυτής της δοκιμής υδρογόνου είναι ένα συναρπαστικό ορόσημο, τόνισε ο Grazia Vittadini, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της Rolls-Royce.

Ανακοινώσαμε τη συνεργασία μας με την easyJet μόλις τον Ιούλιο και έχουμε ήδη ξεκινήσει απίστευτα με αυτό το επίτευγμα ορόσημο.

Περνάμε τα όρια για να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες μηδενικού άνθρακα του υδρογόνου, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναμόρφωση του μέλλοντος στις πτήσεις».

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε μια υπαίθρια μονάδα δοκιμών στο MoD Boscombe Down, στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας έναν μετασκευασμένο κινητήρα περιφερειακού αεροσκάφους Rolls-Royce AE 2100-A.

Το πράσινο υδρογόνο για τις δοκιμές προμηθεύτηκε από το EMEC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας), το οποίο παρήχθη με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου και παλιρροϊκών δοκιμών στο Eday στα νησιά Orkney, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως υπογράμμισε ο Johan Lundgren, Διευθύνων Σύμβουλος της easyJet «αυτή είναι μια πραγματική επιτυχία για την ομάδα συνεργασίας μας.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτήν την πρωτοποριακή έρευνα, επειδή το υδρογόνο προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για μια σειρά αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών μεγέθους easyJet.

Αυτό θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του καθαρού μηδενός μέχρι το 2050».

Οι δύο εταιρείες έχουν βάλει στόχο να αποδείξουν ότι το υδρογόνο μπορεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να παρέχει ισχύ για κινητήρες πολιτικών αεροσκαφών και ήδη σχεδιάζουν μια δεύτερη σειρά δοκιμών, με μακροπρόθεσμη φιλοδοξία να πραγματοποιήσουν πτητικές δοκιμές.

Μετά την πρώιμη δοκιμή εδάφους, ακολουθεί με μια σειρά περαιτέρω δοκιμών εξέδρας που θα οδηγήσουν σε δοκιμή εδάφους πλήρους κλίμακας ενός κινητήρα τζετ Rolls-Royce Pearl 15.

Η συνεργασία είναι εμπνευσμένη από την παγκόσμια καμπάνια Race to Zero, υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ, στην οποία έχουν υπογράψει και οι δύο εταιρείες, δεσμεύοντας να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.