Μειωμένος εμφανίστηκε ο αρχαιολογικός τουρισμός στο Μεξικό στις αρχές του έτους καθώς το “Teotihuacán” και το “Chichen-Itza” καλωσόρισαν λιγότερους επισκέπτες.

Το νοτιοανατολικό τμήμα του Μεξικού έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα εκτός από τις παραλίες. Υπάρχουν εξαιρετικοί αρχαιολογικοί χώροι οι οποίοι ωστόσο τους πρώτους μήνες του 2017 καλωσόρισαν λιγότερους επισκέπτες από όσους είχαν δεχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Πιο αναλυτικά από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2017, οι αρχαιολογικοί τουριστικοί χώροι της χώρας συγκέντρωσαν 4.17 εκατ. εγχώριους και ξένους επισκέπτες, μειωμένους κατά 10% από ό, τι το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Γραμματείας Τουρισμού του Μεξικού.

Σύμφωνα με περαιτέρω στοιχεία, οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία του Μεξικού ήταν κυρίως ευρωπαίοι καθώς και εγχώριοι ταξιδιώτες.

Ωστόσο ο εγχώριος τουρισμός είναι λιγότερος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Τούτο συμβαίνει, όπως εξηγεί ο ακαδημαϊκός κ. Montalvo, καθώς το ταξίδι έχει γίνει πιο ακριβό. «Οι πολίτες ταξιδεύουν λιγότερο επειδή η βενζίνη είναι πιο ακριβή, καθιστώντας το ταξίδι για ένα Σαββατοκύριακο ή για διακοπές πιο ακριβό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Montalvo. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εγχώριων επισκεπτών στο “Teotihuacán” μειώθηκε κατά 23% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η εν λόγω μείωση έρχεται σε αντίθεση με τη συνολική θετική δυναμική του τουρισμού στη χώρα – σημειώνοντας νέο ρεκόρ από τα τέλη του 2016. Η ανοδική τάση συνεχίστηκε και φέτος καθώς το πρώτο τρίμηνο το Μεξικό καλωσόρισε 5,9% περισσότερους διεθνείς ταξιδιώτες – σύμφωνα με τη Γραμματεία Τουρισμού της χώρας (Sectur).

Τέλος, μόλις πέρυσι, η εταιρεία ψυχαγωγίας “Experiencias Xcaret” μετέφερε περίπου 200 000 επισκέπτες στην πόλη των Μάγιας σε περιοδεία από το “Riviera Maya”, στο “Quintana Roo” έως το “Yucatán”, 15% περισσότερους από το 2015. Επισημαίνεται ότι οι εκδρομές που προσφέρει η εν λόγω εταιρεία κοστίζουν πάνω από 2.000 πέσος ανά άτομο