Μείωση 3% σημείωσε η κατά κεφαλή κατανάλωση των νοικοκυριών της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2020 -έναντι μείωσης 0,4% στο προηγούμενο τρίμηνο- σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Η πτώση αφορά το διάστημα που άρχισε η επιβολή από τις χώρες-μέλη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Και είναι η μεγαλύτερη από το 1999, που άρχισε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων.

Το πραγματικό κατά κεφαλή εισόδημα των νοικοκυριών της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο φέτος κατά 1,1% μετά από μείωση του κατά 1,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο φέτος κατά 0,9%. Καθώς και το ποσοστό των αποταμιεύσεων που αυξήθηκε κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο, τη Δανία και τις Κάτω Χώρες και οι χαμηλότερες στην Πολωνία, Σουηδία και Τσεχία. Για όλα εκτός από δύο κράτη μέλη, η αύξηση του ποσοστού αποταμίευσης εξηγείται από την ισχυρή μείωση των ατομικών καταναλωτικών δαπανών.

Η μείωση των ατομικών καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών ήταν η πιο έντονη στην Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, ακολουθούμενη από τη Γαλλία.