Σύνταξη tourismtoday.gr

Περισσότερο από το 50% του όγκου των επενδύσεων σε ξενοδοχεία στην Ισπανία, αποτελούσαν οι κατηγορίες Grand Luxury (GL) και 5 αστέρων τους πρώτους έξι μήνες του έτους.
Αυτό ανήλθε συνολικά σε 717 εκατ. ευρώ από τα 1.383 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν σε ξενοδοχειακά περιουσιακά στοιχεία μέχρι τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την έκθεση Hotel Investment in Spain της Colliers, οι περισσότερες προήλθαν από διεθνείς επενδυτές, αποτελώντας το 63% του συνόλου.

Η Βαρκελώνη έχει γίνει πιο δημοφιλής προορισμός για τους επενδυτές από τη Μαδρίτη, λόγω δύο σημαντικών συναλλαγών που αφορούν προνομιακά περιουσιακά στοιχεία.

Οι επενδυτές ευνοούν τον κλάδο των luxury ξενοδοχείων. Πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 8.316 δωματίων σε 62 πράξεις, ύψους 1.383 εκατ. ευρώ.

Πάνω από το μισό αυτού του ποσού, το 52%, διατέθηκε σε συναλλαγές σε αυτό το πιο επιλεγμένο τμήμα.

  • Τα ξενοδοχεία Grand Luxury 5 αστέρων αντιπροσώπευαν το 21% των συνολικών επενδύσεων.
  • Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων αντιπροσώπευαν το 31%, στα 717 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, το τμήμα των πολυτελών ξενοδοχείων είναι η προτιμώμενη επιλογή για τους επενδυτές. Αυτό προκύπτει από το ύψος των κεφαλαίων που επενδύθηκαν σε αυτόν τον τομέα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πολυτελή ξενοδοχεία και επενδύσεις

  • Δύο ξενοδοχεία με υψηλό όγκο εργασιών, είναι το Hotel Sofía και το Hotel Mandarín στη Βαρκελώνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι έγιναν άλλες οκτώ συμφωνίες στον τομέα της πολυτελείας.
  • Αξιοσημείωτη είναι και η αγορά του W Ibiza από τον ιταλικό όμιλο Statuto.
  • Επιπλέον, ο Perial απέκτησε το Dolce Sitges έναντι 63 εκατ. ευρώ, που θα διαχειριστεί η Hotusa.
  • Η οικογένεια Oriol πούλησε επίσης το Autograph Collection Palacio del Retiro, το οποίο αγόρασε το οικογενειακό γραφείο του Jon Riberas (Gestamp), για περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.

Διεθνές ενδιαφέρον επενδυτών στην Ισπανία

Οι διεθνείς επενδυτές παραμένουν η κυρίαρχη δύναμη στις επενδύσεις σε ακίνητα στη χώρα. Συνήθως επικεντρώνονται στη διατήρηση του πλούτου τους, έχουν λιγότερη έκθεση στην αγορά χρέους και αναζητούν μέτριες αποδόσεις των κεφαλαίων τους.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην πώληση ακινήτων διαδραμάτισαν οι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 71% των συνολικών πωλήσεων που καταγράφηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Παρά την οικονομική αβεβαιότητα και τον πιθανό αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα, ο δυναμισμός του τομέα πολυτελείας και η αδράνεια των μεγάλων συναλλαγών διατηρούν κανονικούς όγκους σε μια δύσκολη χρονιά για τους επενδυτές.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών και η ισχυρή όρεξη για την αγορά, που ενισχύονται από τα εξαιρετικά θεμελιώδη μεγέθη του τουριστικού τομέα, δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας στις επενδυτικές προοπτικές ξενοδοχείων για το 2023.

Οι πιο σημαντικές ισπανικές επενδυτικές περιοχές ξενοδοχείων

Η Βαρκελώνη έχει πάρει το προβάδισμα στις επενδύσεις ξενοδοχείων με πέντε εργασίες αξίας 459 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τη Μαδρίτη.
Η Μαδρίτη, η οποία είχε μια επιτυχημένη χρονιά το 2022 σε επενδύσεις, έχει πλέον παραχωρήσει τη θέση της στη Βαρκελώνη.

Δύο σημαντικές συναλλαγές στον τομέα της πολυτελείας, το Hotel Sofía και το Hotel Mandarín έκλεισαν στη Βαρκελώνη για περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ και συνέβαλαν στον όγκο των επενδύσεων της.
Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η πόλη κατέγραψε έξι συναλλαγές αξίας 123 εκατομμυρίων ευρώ.

Στους προορισμούς διακοπών, τα πιο δημοφιλή μέρη για ήλιο και άμμο είναι οι Βαλεαρίδες και οι Κανάριοι Νήσοι και η Κόστα ντελ Σολ.
Εκεί κατευθύνθηκε το 49% των επενδύσεων, συνολικού ύψους 684 εκατ. ευρώ.

Κατά το πρώτο εξάμηνο, οι Βαλεαρίδες Νήσοι αναδείχθηκαν ως η κορυφαία τοποθεσία για επενδύσεις ξενοδοχείων στον τομέα των διακοπών, με 15 έργα, πάνω από 2.000 δωμάτια και συνολική επένδυση 400 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά, τα Κανάρια Νησιά κατέγραψαν επτά συναλλαγές αξίας 174 εκατ. ευρώ, ενώ η Κόστα ντελ Σολ σημείωσε μόλις τέσσερις ξενοδοχειακές συναλλαγές το πρώτο τρίμηνο, με συνολική επένδυση 110 εκατ. ευρώ.