Σύνταξη: tourismtoday.gr

Αλλαγή στην ιδιοκτησία του Χίθροου καθώς η ισπανική εταιρεία υποδομών Ferrovial πώλησε 25% από το μερίδιο της για 2,37 δις λίρες.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας εξαγόρασε το 10% του μεριδίου και το γαλλικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο Ardian πήρε το 15%.

Η Ferrovial δήλωσε ότι «παραμένει πλήρως δεσμευμένη» στην προώθηση των δραστηριοτήτων αεροδρομίων και στις επενδύσεις στον τομέα, στον οποίο κατέχει μερίδιο 50% στα αεροδρόμια του Αμπερντίν, της Γλασκώβης και του Σαουθάμπτον, 60% στο αεροδρόμιο Νταλαμάν στην Τουρκία και 49% στο νέο terminal 1 στο JFK της Νέας Υόρκης.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να είναι μια βασική αγορά, όπου η Ferrovial παραμένει προσηλωμένη στην παροχή αξίας και βιώσιμης ανάπτυξης για κάθε επιχειρηματικό της τομέα, καθώς και θετική κοινωνική αξία για τους πελάτες και τους υπαλλήλους της που εδρεύουν σε αυτήν την αγορά», πρόσθεσε η Ferrovial.

Όπως δήλωσε ο Luke Bugeja, διευθύνων σύμβουλος της Ferrovial Airports, «τα τελευταία 17 χρόνια, συνεισφέρουμε στον μετασχηματισμό του Χίθροου, μαζί με τους συναδέλφους μας μετόχους, επιτυγχάνοντας ορισμένα εξαιρετικά ορόσημα σε όλη τη μακροπρόθεσμη θέση μας ως επενδυτής.

Αυτά περιλαμβάνουν την επίβλεψη μιας επένδυσης 12 δισεκατομμυρίων λιρών, την επέκταση της χωρητικότητάς της με την κατασκευή του Terminal 2 και τη βελτίωση της λειτουργικής του απόδοσης.

Είμαστε ικανοποιημένοι που κάναμε το Χίθροου ένα από τα πιο συνδεδεμένα αεροδρόμια στον κόσμο και το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ευρώπη».

Άλλοι μέτοχοι της μητρικής εταιρείας της Heathrow FGP Topco περιλαμβάνουν την Qatar Investment Authority με 20% και την China Investment Corporation με 10%.