του Χάρη Ντιγριντάκη

 

Σε μετοχική αναδιάταξη λέγεται ότι οδεύουν ξενοδοχειακές μονάδες που δεσπόζουν στο Κλεινόν Άστυ.

Επενδυτικά κεφάλαια επιδιώκουν να ενθυλακώσουν υψηλά κέρδη αποεπενδύοντας μερικώς απο τη χώρα, έτερα funds ανοίγουν νέες πλατφόρμες, ενώ παραδοσιακές οικογένειες στον τουρισμό ενδεχομένως επιδιώκουν να εισέλθουν σε νέες δραστηριότητες ή να επενδύσουν σε δικά τους projects.

Στο πλαίσιο αυτό, πωλητήριο έχουν βάλει τρία από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της Αθήνας. Μπορεί ο τουρισμός στην ελληνική πρωτεύουσα να έχει ανακάμψει πλήρως μετά την πανδημία του κορωνοϊού, τα διεθνή brands να παρελαύνουν προκειμένου να βρουν την κατάλληλη ευκαιρία να τοποθετηθούν και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ωστόσο, τρία από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της πόλης, καθένα από τα οποία έχει γράψει τη δική του ιστορία στον εγχώριο ξενοδοχειακό καμβά. αναζητούν νέο ιδιοκτήτη.

Το Grand Hyatt Athens της λεωφόρου Συγγρού, το InterContinental, επίσης στη λεωφόρο Συγγρού, και το President, που βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας έχουν αναρτήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πωλητήριο.

Το Grand Hyatt

Σε διαδικασία πώλησης από τις Hines και Henderson Park φέρεται να βρίσκεται η ξενοδοχειακή μονάδα Grand Hyatt Athens (πρώην Ledra Marriott), με τιμή εκκίνησης της που ακούγεται ότι αγγίζει τα 240 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στo πλαίσιο της διαδικασίας αναμένεται να κατατεθούν μη δεσμευτικές προσφορές (non binding offers) σε αρχικό επίπεδο. Το ξενοδοχείο πωλείται με το franchise contract της Hyatt αλλά χωρίς τη δέσμευση της management company, της εταιρείας Kokori, συμφερόντων του Γιάννη και της Τίνας Δασκαλαντωνάκη, όπως αναγράφεται στο ενημερωτικό σημείωμα προς τους εν δυνάμει επενδυτές.

Οι σύμβουλοι της διαδικασίας είναι οι Eastdil Secured και JLL. Οπως προαναφέρθηκε σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το enterprise value θα είναι περίπου στα 240 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο Grand Hyatt είναι ιδιοκτησίας κατάπλειοψηφία του real estate fund Henderson Park και μειοψηφικό πακέτο διαθέτει η Hines.

Σε ό,τι αφορά το ιστορικό ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού, υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα υλοποιήθηκε ευρύ πρόγραμμα ανακαίνισης και επέκτασής του που ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη επένδυση εκτός από την ανάπλαση του ιστορικού ξενοδοχείου που λειτουργούσε με την επωνυμία Athens Ledra, περιελάμβανε την επέκτασή του στο όμορο ακίνητο το οποίο φιλοξενούσε μέχρι πρότινος τον κινηματογράφο Odeon Starcity.

Με την ένταξη του ακινήτου όπου λειτουργούσε στο παρελθόν ο κινηματογράφος Odeon με ποσό 20,5 εκατ ευρώ το 2019 προστέθηκαν 227 νέα δωμάτια και σουίτες, με τη συνολική δυναμικότητα του νέου ξενοδοχείου να αριθμεί πλέον 548 δωμάτια. Ανάμεσα σε αυτά τα δωμάτια που προστέθηκαν υπάρχουν και σουίτες με τη δική τους plunge pool, που αποτελούν το μοναδικό concept τέτοιου ύφους σε ξενοδοχείο πόλης στην Αθήνα.

Το πλήρως αναμορφωμένο Grand Hyatt Athens είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της ελληνικής πρωτεύουσας τόσο σε επίπεδο συνεδριακών χώρων, όσο και σε επίπεδο δυναμικότητας δωματίων μετά το InterContinental Atheneaum Athens που βρίσκεται επίσης στη λεωφόρο Συγγρού.

Κατά την ανακαίνιση, ιδιαίτερη έμφαση έχει δόθηκε στους συνεδριακούς χώρους και στους χώρους ποικίλων εκδηλώσεων που καταλαμβάνουν πλέον τρία επίπεδα και αγγίζουν τα 4.400 τ.μ., με στόχο το Grand Hyatt Athens να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο επαγγελματικό και κοινωνικό τοπίο της Αθήνας. Σημειώνεται ότι το ballroom Caryatids με χωρητικότητα 1.000 ατόμων, που βρίσκεται στο ισόγειο της νέας πτέρυγας, είναι το μόνο αυτής της έκτασης στην πόλη με φυσικό φως ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η αμερικανική εταιρεία real estate Hines και η ευρωπαϊκή επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων Henderson Park έκαναν από κοινού την πρώτη τοποθέτησή τους στο ξενοδοχειακό real estate της Αθήνας, αγοράζοντας το πρώην ξενοδοχείο Athens Ledra της λεωφόρου Συγγρού έπειτα από πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την Alpha Bank έναντι 33,05 εκατ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη του πρώτου Grand Hyatt της ελληνικής πρωτεύουσας.

Το InterContinental

Προς άγραν… αγοραστών βρίσκεται ένα ακόμη εμβληματικό ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού, το InterContinental Atheneaum Athens, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πεντάστερο ξενοδοχείο της ελληνικής πρωτεύουσας, δυναμικότητας 563 δωμάτιων, με ηγετική θέση στον χώρο των συνεδριακών εκδηλώσεων.

To ξενοδοχείο στην πάροδο των ετών ξεχωρίζει όχι μόνο για τις υψηλού επιπέδου υποδομές που διαθέτει αλλά και για την πολιτιστική ταυτότητα που το χαρακτηρίζει. Στους χώρους του ξενοδοχείου φιλοξενούνται περισσότερα από 350 αυθεντικά έργα τέχνης από επώνυμους Έλληνες καλλιτέχνες, προσφέροντας στους επισκέπτες, τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους μια ανεπανάληπτη πολιτιστική εμπειρία, λειτουργώντας, στην πραγματικότητα, ως ένα 24ωρο μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1971 με την επωνυμία Αθήναιον Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, μετονομάστηκε το 2021 σε Donkey Hotelsμετά τη συγχώνευση με την αλυσίδα YES! Hotels. Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, εκτός από το InterContinental Atheneaum Athens, περιλαμβάνονται επίσης τα ξενοδοχεία Semiramis, NEW Hotel, Periscope και Nous Santorini.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της Donkey Hotels, του ξενοδοχειακούομίλου του οποίου πρόεδρος είναι ο Χρήστος Ιωάννου, η χρήση του 2022 ολοκληρώθηκε για την εταιρεία με τζίρο 37 εκατ. ευρώ, έναντι 12,8 εκατ. ευρώ το 2021, και καθαρή ζημιά 1,75 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται, η Donkey Hotels προχώρησε το 2022 σε «δραστική μείωση του αρνητικού κεφαλαίου κίνησης», καθώς ήρθε σε συμφωνία με τα συνεργαζόμενα πιστωτικά ιδρύματα και οι αποπληρωμές των δανειακών υποχρεώσεών της μετατέθηκαν από το 2023 και έπειτα. Στο πλαίσιο αυτό, το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας το 2022 παρέμεινε αρνητικό στις 870 χιλιάδες ευρώ περίπου, ωστόσο, ήταν σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τα 8,6 εκατ. ευρώ του 2021.

Μέσα στο 2022 η εταιρεία προχώρησε σε αγορά κεφαλαιουχικού εξοπλισμού 7,9 εκατ. ευρώ και την άνοιξη του 2022 τέθηκε σε λειτουργία το ξενοδοχείο της στη Σαντορίνη, δυναμικότητας 121 δωματίων.

Τον Μάρτιο του 2023 η εταιρεία προχώρησε στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 8 εκατ. ευρώ, με ομολογιούχους τους μετόχους της, ενώ τον περασμένο Ιούνιο αποφάσισε την έκδοση νέου ομολογιακού, ύψους 4 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας μέχρι το τέλος του 2022 είχε υπερβεί τα 82 εκατ. ευρώ.

Το President

Πωλητήριο, κατά τις πληροφορίες, είχε βάλει και το President, το οποίο και κατά το παρελθόν είχε βγει στην αγορά προς πώληση, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Την τελευταία περίοδο εκτελείται ευρύ πρόγραμμα ανακαίνισης, εξέλιξη που δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες ίσως ανέκρουσαν πρύμναν αναφορικά με την πώληση.

Το President είναι το υψηλότερο ξενοδοχείο της χώρας. Έχει ύψος 68 μέτρων, είναι 22 ορόφων, αποτελείται από 517 δωμάτια και 918 κλίνες και διαθέτει 197 θέσεις στάθμευσης. Βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία λόγω της κοντινής απόστασης από τους σταθμούς του μετρό Πανόρμου και Αμπελόκηποι. Το ξενοδοχείο, που κατασκευάστηκε λίγο πριν από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, αποτελεί ορόσημο της κυβιστικής αρχιτεκτονικής, ανακαινίστηκε πλήρως το 2004, ενώ η ΓΕΚΕ, στης οποίας την κυριότητα βρίσκεται το ακίνητοόπου στεγάζεται το President, έχει υλοποιήσει εργασίες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης κατά καιρούς.