Τα ζητήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία της πλατφόρμας Airbnb και την έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές πόλεις. Προς αυτή την κατεύθυνση οκτώ πόλεις σχεδιάζουν να στείλουν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό τη βελτίωση των κανόνων για την εν λόγω πλατφόρμα ενοικίασης.
Ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζουν μερικές πόλεις και χώρες με την Airbnb είναι ότι πολύ συχνά δεν είναι γνωστό ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του ενοικιαζόμενου ακινήτου. Ένα άλλο πράγμα που οι πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Βιέννη ή η Κρακοβία θέλουν να επιτύχουν είναι η Airbnb να μοιράζεται δεδομένα μαζί τους όταν αυτό είναι απαραίτητο. Μέχρι στιγμής η πλατφόρμα συχνά αρνείται λόγω του ότι προστατεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες ηλεκτρονικού εμπορίου.
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες είναι το γεγονός ότι οι παράνομες ενοικιάσεις καταστρέφουν την αγορά ακινήτων, ενώ ο αριθμός των διαθέσιμων ιδιοτήτων μειώνεται. Επιπλέον, πολλοί ντόπιοι στις ευρωπαϊκές πόλεις αρχίζουν να ενοχλούνται λόγω της δυναμικής που καταλαμβάνουν οι ενοικιάσεις μέσω Airbnb σε ξένους ενώ παράλληλα νιώθουν οι ντόπιοι ότι χάνουν την αίσθηση της κοινότητας.
Μερικές χώρες ήδη λαμβάνουν μέτρα. Για παράδειγμα, το Άμστερνταμ έχει όριο 30 ημερών ετησίως για τέτοιου είδους ενοικιάσεις ενώ πέρυσι, η ολλανδική πρωτεύουσα άρχισε να επιβάλλει πρόστιμο σε όσους προέβαιναν σε παράνομες ενοικιάσεις.
Εν τω μεταξύ, η Ρώμη εισήγαγε επιπλέον χρέωση 3,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση, έως και 10 διανυκτερεύσεις, για κρατήσεις σε ιστότοπους όπως το Airbnb ή το Homeaway.
Ο κανονισμός αυτός πρέπει να «στοχεύει στη ρύθμιση της αγοράς και να φέρει 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα ταμεία της πόλης». Πέρυσι, τα ενοικιαζόμενα σπίτια στην Airbnb υποδέχτηκαν 1,4 εκατομμύρια επισκέπτες. Οι φορείς εκμετάλλευσης θα εισπράξουν τη συνεισφορά και στη συνέχεια θα την μεταφέρουν στον δήμο.
Η Airbnb ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ότι θα δώσει 13,5 εκατ. ευρώ στις γαλλικές πόλεις ως τουριστικό φόρο για τις υπηρεσίες τους. Ο φόρος εισπράχθηκε αυτόματα σε 50 γαλλικές πόλεις πέρυσι.
Το Παρίσι θα λάβει 6,9 εκατ. ευρώ, καθώς κατέχει τη θέση του πιο δημοφιλή προορισμού στην πλατφόρμα. Άλλες πόλεις θα λάβουν χιλιάδες ευρώ από την εταιρεία. Σημειώνεται ότι το ποσό που καταβάλλεται στις πόλεις είναι διπλάσιο από αυτό που δόθηκε το προηγούμενο έτος.
Η Airbnb επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις με τις γαλλικές αρχές, οι οποίες υπήρξαν πολλές φορές επικριτικές προς την εταιρεία. Τα πολυτελή ξενοδοχεία στο Παρίσι ασκούσαν επίσης κριτική για την άδικη έλλειψη ρύθμισης προς την πλατφόρμα. Ως μέρος αυτών των μέτρων, η Airbnb είχε ήδη περιορίσει τον αριθμό των ημερών ενοικίασης σε 120 πέρυσι, με στόχο να διατηρηθεί ένα ήρεμο και αμοιβαία ευεργετικό περιβάλλον.