Θα πρέπει να φοράμε μάσκες προσώπου και γάντια; Πόσο πιθανό είναι να κολλήσουμε μια λοίμωξη από κορωνοϊό ενώ κολυμπάμε στη θάλασσα ή την πισίνα; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρέθηκε στην Ισπανία, που διεξήγαγε μια μελέτη πριν από την έναρξη της θερινής σεζόν.

Η οργάνωση ασφαλών διακοπών στην παραλία μετά την Covid-19 εποχή, απασχολεί πολλές χώρες στις οποίες ξεκινά η κολυμβητική περίοδος. Για παράδειγμα, στην Ιταλία συζητήθηκε η πρωτοβουλία για την εγκατάσταση καμπίνας πλεξιγκλάς στις παραλίες, στην Ελλάδα η αστυνομία παρακολουθεί την κοινωνική απόσταση στην παραλία με τη βοήθεια drone, ενώ στο Ντουμπάι, ακόμη και τα παιδιά θα πρέπει να φοράνε μάσκα στην παραλία του ξενοδοχείου.

Τι λένε οι Ισπανοί ειδικοί

Στην Ισπανία προσέγγισαν το ζήτημα «παραλία» από την επιστημονική του πλευρά. Με εντολή του ισπανικού Υπουργείου Τουρισμού, εμπειρογνώμονες από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικής Έρευνας (CSIC), μέρος του Υπουργείου Επιστημών και Καινοτομίας, μελέτησαν τους κινδύνους από τη σύλληψη του COVID-19 στην παραλία, στη θάλασσα, στην πισίνα ή στο κέντρο SPA.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μόλυνση από ιό από οποιαδήποτε επιφάνεια σε όλα αυτά τα μέρη είναι “πολύ απίθανη”.

Κατά την άποψή τους, τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της μικροβιακής μόλυνσης στις πισίνες και στην περιοχή γύρω από αυτά είναι αρκετά για να απενεργοποιήσουν τον ιό. Τα αντισηπτικά και τα αερολύματα που συνιστώνται για χρήση σε  SPA λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.

Η «μοίρα» του ιού είναι ακόμη πιο προβλέψιμη σε δωμάτια με πολύ υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 60ºC), όπως σάουνες, ατμόλουτρα, χαμάμ κλπ. Σύμφωνα με τους Ισπανούς επιστήμονες, η επιβίωση του ιού σε τέτοιες θερμοκρασίες σε αυτούς τους χώρους είναι «εξαιρετικά απίθανη».

Όσον αφορά το θαλασσινό νερό, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του CSIC, το φαινόμενο αραίωσης και η υψηλή συγκέντρωση αλατιού συμβάλλουν επίσης στην καταστροφή του COVID -19.

Άμμος και ιός

Οι Ισπανοί ερευνητές διέλυσαν επίσης μύθους σχετικά με την ανάγκη απολύμανσης της άμμου στην παραλία. Κατά τη γνώμη τους, τέτοιες ενοχλητικές διαδικασίες δεν απαιτούνται για πολλούς λόγους.

Πρώτον, θα βλάψουν το περιβάλλον, καθώς όλα τα χημικά θα ξεπλυθούν στη θάλασσα. Δεύτερον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τριάδα – θάλασσα, υπεριώδεις ακτίνες ηλίου, υψηλές θερμοκρασίες – θα σκοτώσει τον ιό καλύτερα και ασφαλέστερα από οποιονδήποτε απολυμαντικό.

Σύμφωνα με τους Ισπανούς εμπειρογνώμονες, όταν οι πολίτες βρίσκονται στην παραλία, πρέπει να ισχύουν οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης όπως και σε άλλους δημόσιους χώρους, δεδομένου ότι η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια, τα οποία παράγονται από βήχα και φτέρνισμα, καθώς και κατά την επαφή μεταξύ ανθρώπων.

Εάν οι παραθεριστές ακολουθήσουν ευσυνείδητα την κοινωνική απόσταση, τότε δεν θα απαιτηθούν επιπλέον περιορισμοί στην παραμονή τους στην παραλία (μάσκες, γάντια).

Τι λένε οι Ρώσοι επιστήμονες

Ότι η πιθανότητα εμφάνισης κορωνοϊού σε ζεστό καιρό σε ανοιχτά νερά είναι ελάχιστη, δήλωσε ο Μικαΐλ Λεμπέντεβ, ειδικός στο Κέντρο Μοριακών Διαγνωστικών CMD, Κεντρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν βρίσκονται σε ανοιχτό νερό, οι Ρώσοι πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για τους κινδύνους βακτηριδιακών ή παρασιτικών λοιμώξεων.

«Ο κορωνοϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός, ο αιτιολογικός παράγοντας των οξέων αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με αερομεταφερόμενα σταγονίδια και μέσα επαφής. Επιπλέον, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι σε ανοιχτά νερά υπάρχει μεγάλη ηλιακή ακτινοβολία, η οποία είναι επιζήμια για τον ιό», εξήγησε.

Ο κ. Λεμπέντεβ σημείωσε ότι δεν πρέπει να “συγχέουμε τη θερμοκρασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος”.

«Ο ιός είναι ένα ενδοκυτταρικό παράσιτο, ζει σε ανθρώπινα κύτταρα, αυτός είναι ο φυσικός του βιότοπος. Αλλά στο περιβάλλον ή στις επιφάνειες, η βιωσιμότητά του είναι πολύ περιορισμένη, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας. Όταν θερμαίνεται, χάνει τη μολυσματική του δραστηριότητα. Έτσι, η πιθανότητα σύσπασης επαφής σε ζεστό καιρό είναι ελάχιστη», πρόσθεσε.