Οι εργαζόμενοι της Μεγάλης Βρετανίας δείχνουν ιδιαίτερη ζήτηση για βιώσιμα ταξίδια. Ωστόσο δε συμβαίνει το ίδιο και με τους εργοδότες. Αυτό αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα της Emburse σε 1.022 υπαλλήλους και 250 εργοδότες.
Αλλαγή επιλογών ταξιδιού
Σχεδόν τα δύο τρίτα (61%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η πανδημία τους έκανε να ξανασκεφτούν πώς ταξιδεύουν.
Σχεδόν οι μισοί (48%) ερωτηθέντες ηλικίας 16-24 ετών δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούσαν το τρένο περισσότερο από ό,τι πριν την πανδημία.
Η ασφάλεια έναντι του κορονοϊού είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για πάνω από το ένα τρίτο (34%) που πρέπει να λάβουν υπόψη οι εργοδότες στις επαγγελματικές μετακινήσεις.
Το κόστος είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας, με το 17% των εργοδοτών να το αναφέρει ως σημαντικό στοιχείο.
• Μόνο 1 στους εννέα (11%) εργοδότες αναφέρει τη βιωσιμότητα ως σημαντικο παράγοντα. Άλλοι πιο σημαντικοί είναι η αποδοτικότητα (13%) και το συντομότερο ταξίδι (9%).
• Βιωσιμότητα και αυξημένοι προϋπολογισμοί ταξιδιού
Οι μισοί (50%) των εργοδοτών δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν στους εργαζόμενους κίνητρα ή υψηλότερο όριο προϋπολογισμού ταξιδιού για να πάρουν το τρένο, προκειμένου να μειωθεί το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα της εταιρείας.
Το 70% των εργοδοτών που ερωτήθηκαν αναγνωρίζουν ότι είναι ευθύνη του οργανισμού τους να επιτρέψει βιώσιμα επαγγελματικά ταξίδια.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57%) δήλωσαν ότι θα ενθαρρύνονταν περισσότερο να πάρουν το τρένο εάν ο εργοδότης τους προσέφερε κίνητρα γύρω από αυτό.
Σχεδόν οι μισοί ταξιδιώτες (49%) δήλωσαν ότι συμφωνούν να επιλέγουν το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς για ένα ταξίδι, με το ένα πέμπτο (21%) να διαφωνεί με αυτό.
Σχεδόν το ένα τρίτο των ταξιδιωτών (30%) δηλώνουν ότι θα επιλέξουν ένα ακριβότερο ταξίδι για να ταξιδέψουν πιο βιώσιμα.