Αύξηση 22℅ κατέγραψε η ταξιδιωτική βιομηχανία της Γερμανίας πέρυσι σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτά είναι τα ευρήματα από έρευνα της διαδικτυακής πύλη σύντομων ταξιδιών KMW, η οποία εστίασε στην ταξιδιωτική συμπεριφορά των Γερμανών το 2022 και συμπεριέλαβε τις προβλέψεις τους για φέτος.

Ειδικότερα, το τμήμα των σύντομων διακοπών, το οποίο χαρακτηρίζεται από ταξίδια στην περιφέρεια, σημείωσε αύξηση σχεδόν 50% το 2022. Οι λόγοι για την ανοδική τάση ποικίλλουν. Αντί να εγκαταλείψουν εντελώς τις διακοπές τους λόγω των πολλών κρίσεων, οι Γερμανοί προτίμησαν να ταξιδέψουν για λίγες μέρες σε κοντινές εγχώριες και ξένες χώρες παρά να κλείσουν ένα ταξίδι μεγάλων αποστάσεων.

Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν την ενίσχυση λόγω τάση: η πανδημία, η πολιτική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και το χάος των πτήσεων του περασμένου έτους έχουν φέρει ακόμη περισσότερο στο επίκεντρο τις περιφερειακές (μικρές) διακοπές.

Σε αυτό προστίθεται η πτυχή της βιωσιμότητας και το γεγονός ότι οι αυξημένοι ναύλοι επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όταν πρόκειται για ταξίδια διακοπών. Μικρότερης διάρκειας ταξίδια και προτίμηση στα πακέτα διακοπών αποτέλεσαν τον κανόνα στις διακοπές των Γερμανών το προηγούμενο έτος.

Τα ταξιδιωτικά θέματα που αναζητήθηκαν μέσω της διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης Google αποκαλύπτουν τα εξής σχετικά με την ταξιδιωτική συμπεριφορά των Γερμανών: στην τάση είναι οι σύντομες διακοπές και τα ταξιδιωτικά πακέτα.

Ενδιαφέρον για σύντομες διακοπές

Ειδικότερα οι διακοπές με εμπειρία και χαρακτήρα ξεχωρίζουν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τα εξής είδη ταξιδίων :

  • Eκδρομές στην πόλη (αύξηση 124%).
  • Mουσικά ταξίδια (αύξηση 108%).
  • Πάρκα αναψυχής με διανυκτέρευση» (αύξηση 89%).
  • Ζωολογικός κήπος με διανυκτέρευση (αύξηση 85%).
  • Ταξίδι Σαββατοκύριακου (αύξηση 83%).

Δημοφιλείς προορισμοί

Οι πόλεις του Βερολίνου, του Αμβούργου και του Μονάχου συνέχισαν να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους ταξιδιώτες πόλεων πέρυσι, αλλά ο όγκος αναζήτησης για αυτές τις δημοφιλείς πόλεις δεν αυξήθηκε.

Τα ταξίδια της τελευταίας στιγμής ξεπερνούν τις έγκαιρες κρατήσεις

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των κρατήσεων, οι “διακοπές της τελευταίας στιγμής” αυξήθηκαν κατά 82% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος 2021. Οι “έγκαιρες κρατήσεις” σημείωσαν αύξηση μόλις 23%. Από αυτό επωφελείται ιδιαίτερα το τμήμα των μικρών ταξιδιών, καθώς το «Last Minute Short Vacation» καταγράφει αύξηση 116%. Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με την αβεβαιότητα κόστους που προκαλεί ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση.

Προοπτικές για το 2023

Η θετική τάση που εμφανίστηκε για τον ταξιδιωτικό κλάδο το 2022, παρά τις τρέχουσες πολλαπλές κρίσεις, πιθανότατα θα συνεχιστεί και το τουριστικό έτος 2023. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τα ταξίδια στην πόλη (αύξηση 28%) και τα ταξίδια με χαρακτήρα περιπέτειας όπως η «διασκέδαση σε πάρκα και ζωολογικούς κήπους» (αύξηση 148%) είχαν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση τον τελευταίο μήνα.