Η μέση διάρκεια στα επαγγελματικά ταξίδια από την Γερμανία έχει αυξηθεί σε 2,4 ημέρες σε όλους τους τύπους οργανισμών, καθώς οι ταξιδιώτες προσπαθούν να «συναρμολογήσουν» τα δρομολόγιά τους. Αυτό αναφέρει η Έκθεση Επιχειρηματικών Ταξιδιών της εταιρικής ταξιδιωτικής ένωσης της χώρας VDR.

Λιγότερα ταξίδια

Οι Γερμανοί ταξιδιώτες πραγματοποιούν πλέον λιγότερα ταξίδια από ό,τι πριν από την Covid.

Παράλληλα, η δημοτικότητα των ημερήσιων εκδρομών συνέχισε να πέφτει κατακόρυφα στη Γερμανία μετά την πανδημία – ένα παρόμοιο εύρημα με την περσινή έκθεση της ένωσης.

«Για να μειώσουν το κόστος ταξιδιού – και ιδιαίτερα το κόστος μεταφοράς – οι εταιρείες επιλέγουν όλο και περισσότερο τη μεγαλύτερη επαγγελματική διαμονή», αναφέρει η έκθεση.

«Οι ημερήσιες εκδρομές στο εξωτερικό, καθώς και εντός της Γερμανίας, δεν συμβαδίζουν πλέον με την εποχή όσον αφορά στα φιλικά προς το περιβάλλον ταξίδια».

Ποιους προορισμούς επιλέγουν

Το VDR διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός των προορισμών έχει αλλάξει με την αύξηση των ταξιδιών προς τη γειτονική Ελβετία και την Αυστρία. Εν τω μεταξύ, προορισμοί μεγάλων αποστάσεων, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, «έχασαν την ηγετική τους θέση στην κατάταξη των επαγγελματικών ταξιδιών», αν και η Ινδία έχει γίνει πιο σημαντική.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δει επίσης μείωση στα επαγγελματικά ταξίδια από τη Γερμανία μετά το Brexit, ιδιαίτερα από μεγαλύτερες εταιρείες, και η Ρωσία έχει «εξαφανιστεί» από τα στατιστικά στοιχεία του VDR από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

Ανοδική τάση

Το VDR συνέχισε να βλέπει μια «ανοδική τάση» στον αριθμό των επαγγελματιών ταξιδιωτών στη Γερμανία, ο οποίος έφτασε τα 8,4 εκατομμύρια το 2022 – πολύ κάτω από το ανώτατο όριο των 13 εκατομμυρίων ταξιδιωτών το 2019.

Συνολικά, υπήρξαν 75,1 εκατομμύρια επαγγελματικά ταξίδια από γερμανικούς οργανισμούς πέρυσι.

Η αειφορία αποκτά μεγαλύτερη σημασία για τις εταιρείες και είναι όλο και περισσότερο «το πρώτο βήμα» για την αξιολόγηση του κατά πόσον ένα επαγγελματικό ταξίδι είναι απαραίτητο.

«Η μείωση των ταξιδιών έχει γίνει το προτιμώμενο μέτρο φιλικό προς το κλίμα ή το προγραμματισμένο μέτρο για όλες σχεδόν τις εταιρείες (90%)», δήλωσε η VDR.

«Η μετάβαση από τα αεροπορικά στα σιδηροδρομικά ταξίδια, η οποία επιβλήθηκε εν μέρει το πρώτο έτος πανδημίας (2020), παραμένει το δεύτερο πιο δημοφιλές μέτρο βιωσιμότητας με ποσοστό 83 τοις εκατό».

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην έρευνα VDR δήλωσαν ότι ο όγκος των ταξιδιών δεν θα επανέλθει στα προ του Covid επίπεδα λόγω της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και του κλίματος.