Παρά τις οικονομικές ανησυχίες, η Gen Z γενιά δεν πρόκειται να αφήσει την οικονομική κρίση να εμποδίσει τα ταξιδιωτικά τους σχέδια. Αυτό αναφέρουν πρόσφατα στοιχεία νέας έρευνας της StudentUniverse, θυγατρικής του Flight Center Travel Group.

Στη μελέτη συμμετείχαν 4.000 νέοι φοιτητές από όλο τον κόσμο, το 87% των οποίων ανέφερε ότι τα επαγγελματικά ταξίδια (όπως διακοπές εργασίας και σπουδές στο εξωτερικό) είναι σημαντικά για την καριέρα τους και το 78% δηλώνει την επιθυμία να απολαύσουν νέες εμπειρίες.

Τα ευρήματα αποτελούν μέρος της έρευνας The State of Student & Youth Travel in 2023, η οποία εμβαθύνει στο ταξιδιωτικό συναίσθημα των ατόμων ηλικίας 18-25 ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι σημερινοί ταξιδιώτες Gen Z είναι πιο πολιτιστικά συνειδητοποιημένοι, ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και πρόθυμοι να γνωρίσουν βαθύτερα τα μέρη που επισκέπτονται.

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, αυτό που θέλουν να κάνουν στα ταξίδια τους είναι:

  • H περιήγηση στα αξιοθέατα (70%).
  • H γνωριμία με τη νέα κουλτούρα του προορισμού που επισκέπτονται (68%.
  • Η δοκιμή νέων γαστρονομικών γεύσεων (59%).
  • Η εξερεύνηση της φύσης (58%).
  • Η γνωριμία με νέους ανθρώπους (37%).

Ως επί το πλείστον, η Gen Z γενιά δεν ενδιαφέρεται για ταξίδια για νυχτερινή ζωή και κλαμπ, με μόλις το 21% να διεκδικεί ενδιαφέρον ενώ βρίσκεται σε διακοπές.

Ισχυρό εισόδημα

Με εκτιμώμενο διαθέσιμο εισόδημα άνω των 400 δις. δολαρίων, η Gen Z γενιά είναι ένα δημογραφικό στοιχείο που δεν πρέπει να αφήσει ανεκμετάλλευτο η ταξιδιωτική βιομηχανία.

Οι φοιτητές και οι νέοι ταξιδιώτες ξοδεύουν τρεις φορές περισσότερα σε ένα ταξίδι από τον μέσο διεθνή ταξιδιώτη και παρόλο που το 76% ανέφερε ότι το οικονομικό κόστος ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία για τα ταξίδια, μόνο το 8% δήλωσε ότι θα σταματούσε εντελώς λόγω οικονομικών.

Η κλιματική κρίση

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι παρά το γεγονός ότι η Gen-Z είναι μια γενιά με μεγάλη περιβαλλοντική συνείδηση, οι περισσότεροι νέοι ταξιδιώτες δεν αφήνουν την κλιματική αλλαγή να περιορίσει τα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Σχεδόν οι μισοί (49%) φοιτητές και νεαροί ταξιδιώτες λένε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είχε ελάχιστη ή καθόλου επίδραση στην επιθυμία τους να ταξιδέψουν και μόλις το 23% δηλώνει ότι είναι πιθανό να πληρώσει για να αντισταθμίσει τις εκπομπές άνθρακα όταν κάνει κράτηση για ταξίδια.

Τι ανησυχεί τους Gen Z ταξιδιώτες

Όσον αφορά στο τι ανησυχεί περισσότερο αυτό το δημογραφικό στοιχείο για τα ταξίδια, μόλις το 15% ανέφερε την επίδρασή του στο περιβάλλον, κατατάσσοντάς το ως τη χαμηλότερη ανησυχία, ενώ το μεγαλύτερο ήταν το οικονομικό κόστος (76%).

Ταξιδιωτικές εμπειρίες στο εξωτερικό

Οι αναφορές λένε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Gen-Z θεωρούν τα ταξίδια ως μια γρήγορη διαδρομή για την επιτυχία στην εργασία, με το 87% να λέει ότι οι εμπειρίες στο εξωτερικό θα βελτιώσουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους.

Ένα επιπλέον 78% ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να συμμετάσχει σε επαγγελματικά ταξίδια, όπως διακοπές εργασίας και εθελοντισμός, εάν τους δοθεί η ευκαιρία.