Περισσότεροι από τους μισούς (52%) ερωτηθέντες παγκόσμιους καταναλωτές στην τελευταία έκθεση Amex Trendex της American Express αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τα σχέδια διακοπών τους πέρυσι λόγω επικίνδυνων μεταλλάξεων του COVID-19. Aυτό συνέβη μεταξύ των καταναλωτών στις επτά χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, επομένως το 48% δίνει προτεραιότητα στις συγκεντρώσεις εκτός πόλης για να αναπληρώσουν τον χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχασαν το 2021.

Σύμφωνα με αυτές τις προτεραιότητες, το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σχεδιάζει να μείνει σπίτι τις λίγες εβδομάδες πριν από τις διακοπές για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν υγιείς.

Οι φετινοί καταναλωτές επηρεάζονται από τον πληθωρισμό σε επίπεδο ρεκόρ και το αυξανόμενο κόστος που επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής. Ως αποτέλεσμα, είναι πρόθυμοι να διασφαλίσουν ότι ξοδεύουν τον χρόνο και τα χρήματά τους σε αγαθά και εμπειρίες που έχουν πραγματικά σημασία.

Οι καταναλωτές είναι προσεκτικοί με το χρόνο και τα χρήματά τους

— Το 77% των συμμετεχόντων είπε ότι επιλέγουν πιο προσεγμένα δώρα αντί για πολυτελή είδη αυτές τις γιορτές.

— Το 58% είπε ότι θέλει να ξεκινήσει ή να ξαναρχίσει μια παράδοση ταξιδιών κατά την περίοδο των διακοπών.

— Ενώ το 78% των συμμετεχόντων συμφώνησαν ότι θέλουν να είναι πιο επιλεκτικοί στις αγορές τους φέτος, το 77% συμφώνησαν επίσης ότι θα ξόδευαν περισσότερα εάν αυτό σήμαινε να πάρουν το σωστό δώρο.

— Το 72% αυτών των παγκόσμιων καταναλωτών προτιμούν να ψωνίζουν από μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να βρουν πιο εξατομικευμένα και μοναδικά δώρα.

Εστιάζουν στον εαυτό τους και στις κοινότητές τους

— Το 59% των καταναλωτών που ερωτήθηκαν συμφώνησαν ότι θέλουν να αγοράσουν ένα δώρο στον εαυτό τους αυτές τις γιορτές.

—Το 77% πιστεύουν ότι είναι πιο σημαντικό σήμερα από ποτέ να υποστηρίζονται οι μικρές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών.

— Το 72% σκοπεύει να δειπνήσει στα αγαπημένα του τοπικά εστιατόρια για να υποστηρίξει περαιτέρω τις μικρές επιχειρήσεις και το 76% είπε ότι δίνει φιλοδώρημα 10% περισσότερο από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια των διακοπών.