Της Ιωάννας Μουτσανά
Μέσα από μία λεπτομερή αποτύπωση του τρόπου με τον οποίο το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών έχει επηρεαστεί από το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων πολλών χωρών και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που αυτές επέβαλαν, ως ύστατο μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας, περιγράφει στην τελευταία του έκθεση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.
Στο νέο ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε από τη Γραμματεία του ΠΟΕ περιγράφεται πώς η διασυνοριακή κινητικότητα των ατόμων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διασυνοριακή παροχή και κατανάλωση υπηρεσιών.
Ο περιορισμός των μετακινήσεων είχαν ιδιαίτερα μεγάλη επίδραση στον τουρισμό και στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, καθώς και στο εμπόριο αγαθών, λόγω της επίδρασής τους στις υπηρεσίες μεταφορών και στο κόστος πληροφοριών και συναλλαγών.
Όπως σημειώνεται, η διεθνής συνεργασία μπορεί να διαδραματίσει δυνητικά σημαντικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση των οικονομικών επιπτώσεων των περιορισμών κινητικότητας. Για παράδειγμα, η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα συμοπεράσματα που αντλήθηκαν σχετικά με τους περιορισμούς στην κινητικότητα και το εμπόριο θα μπορούσε να βοηθήσει τα μέλη του ΠΟΕ να ενισχύσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα ενόψει μελλοντικών κρίσεων. Μια τέτοια άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό επιλογών για την εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων που πληρούν τους στόχους προστασίας της δημόσιας υγείας ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο.
Τα βασικά σημεία κλειδιά της αναφοράς συνοψίζονται στα παρακάτω:
Το διεθνές εμπόριο και οι επενδύσεις βασίζονταν πάντοτε στη διασυνοριακή κινητικότητα των ατόμων.
Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, πολλά μέλη του ΠΟΕ επέβαλαν προσωρινό κλείσιμο συνόρων και περιορισμούς ταξιδιού. Οι σοβαροί περιορισμοί στη διασυνοριακή κυκλοφορία δεν οφείλονται σε εμπορικούς λόγους αλλά σε λόγους δημόσιας υγείας. Ωστόσο, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο εμπόριο.
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ορισμένα ιδρύματα αντιμετωπίζουν πιθανή πτώση στη διεθνή εγγραφή φοιτητών από 50 έως 75 τοις εκατό.
Τα εμπόδια κινητικότητας επηρέασαν επίσης σημαντικά το εμπόριο αγαθών, λόγω των επιπτώσεών τους στις υπηρεσίες μεταφορών και στο κόστος πληροφοριών και συναλλαγών.
Η επανεκκίνηση της διεθνούς κινητικότητας είναι απίθανο να προχωρήσει γραμμικά.
Τα μέλη του ΠΟΕ μπορεί τελικά να επιθυμούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη ετοιμότητα και ανθεκτικότητα για μελλοντικές κρίσεις, για παράδειγμα ξεκινώντας από την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα διδάγματα που αντλήθηκαν σχετικά με τους περιορισμούς κινητικότητας και το εμπόριο. Η άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό τρόπων εφαρμογής ταξιδιωτικών μέτρων που ανταποκρίνονται στους στόχους προστασίας της δημόσιας υγείας, παράγωντας παράλληλα τα λιγότερο στρεβλωτικά αποτελέσματα.