Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη Brexit και οι Βρετανοί προβληματίζονται όλο και περισσότερο για την πιθανή πτώση της ισχύος του διαβατηρίου τους.
Καθώς εκατομμύρια ταξιδιώτες επιστρέφουν από τις διακοπές τους στο εξωτερικό και πάνω από 5 εκατ. κάτοχοι του βρετανικού διαβατηρίου ζουν μόνιμα εκτός Ην. Βασιλείου, οι περισσότεροι σκέφτονται εναλλακτικές επιλογές απόκτησης υπηκοότητας.
Είτε επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι, είτε γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα οι συνέπειες μιας Brexit για τους κατόχους του βρετανικού διαβατηρίου είναι απρόβλεπτες.
Τα τελευταία 14 χρόνια το βρετανικό διαβατήριο ήταν ένα από τα 10 πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου, σύμφωνα με το δείκτη Henley Passport. Παρόλα αυτά, φέτος το βρετανικό διαβατήριο έπεσε κάτω από την πρώτη πεντάδα εξαιτίας της Brexit και της αβεβαιότητας.
Ο Juerg Steffen, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας επενδύσεων από το εξωτερικό Henley & Partners, λέει ότι παρουσιάστηκε 200% αύξηση από Βρετανούς κατοίκους, οι οποίοι κάνουν αίτηση υπηκοότητας μέσω επενδυτικών προγραμμάτων τα τελευταία δύο χρόνια.
Δηλώνει πως μια επένδυση αποτελεί μια εναλλακτική ευκαιρία που δημιουργεί ασφάλεια σε κάθε περίπτωση. Φέρνει ως παραδείγματα τη Μάλτα και την Κύπρο όπου με μια επένδυση ύψους 1-2 εκατομμυρίων ευρώ κάποιος μπορεί να αποκτήσει υπηκοότητα, ενώ μπορεί να αγοράσει και μια κατοικία σε χαμηλότερη τιμή.
Επιπλέον, αναφέρονται τα προγράμματα χορήγησης άδειας ελεύθερης εισόδου Golden Residence της Πορτογαλίας και το πρόγραμμα Golden Visa στην Ελλάδα, όπου η ελάχιστη επένδυση σε ακίνητα ξεκινά από 350.000 ευρώ και 250.000 ευρώ, αντίστοιχα.