Πάνω από 100.000 τουρίστες αναμένεται να επισκεφθούν το 2019 το Τσερνόμπιλ, την ουκρανική πόλη όπου σημειώθηκε το σοβαρότερο πυρηνικό δυστήχημα όλων των εποχών, σύμφωνα με τους Ουκρανούς tour operators.

H νέα σειρά του HBO “Τσερνόμπιλ”, η οποία μάλιστα βαθμολογήθηκε και ως η καλύτερη σειρά όλων των εποχών, φαίνεται πως έχει ξεσηκώσει ένα νέο κύμα τουριστικής κίνησης, αναζοπυρώνοντας το κίνημα του “dark tourism”.

Με άλλα λόγια περιοχές που έχουν συνδεθεί με πόνο, θάνατο και καταστροφή, όπως οι ζώνες πολέμου, περιοχές πυρηνικών καταστροφών και τόποι απόκοσμοι, επικίνδυνοι και τρομακτικοί μετατρέπονται σε προορισμούς διακοπών φέρνοντας τον κόσμο αντιμέτωπο με ένα κόσμο που γνωρίζει, αλλά δεν ξέρει πραγματικά, οδηγώντας την αδρεναλίνη στα ύψη.

Σύμφωνα με συνέντευξη του Philip Stone, εκτελεστικού διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας Σκοτεινού Τουρισμού του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, στην Independent, έχουμε τον τουρισμό που υπήρχε πάντα σε διαφορετικές μορφές και το ζήτημα του υπερτουρισμού, όπου οι δημοφιλείς τοποθεσίες γίνονται ακόμα πιο δημοφιλείς.

Σύμφωνα με τον Stone δεν υπάρχουν σκοτεινοί επισκέπτες αφού ισχυρίζεται πως οι άνθρωποι που είτε βρίσκονται σε διακοπές, είτε σπουδάζουν, δεν είναι «σκοτεινοί», απλά ενδιαφέρονται για το τι έχει συμβεί σε αυτές τις τοποθεσίες και μαθαίνουν από αυτές. Φυσικά η ευπρεπής συμπεριφορά λέει πως θεωρείται δεδομένη.

Ηθικά ερωτήματα που προκύπτουν από τη χρήση “social media”

Όπως είναι αναμενόμενο τα κοινωνικά δίκτυα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάδειξη των προορισμών,το πόσο ηθικό είναι όμως να βγάλεις σέλφι στο Τσερνόμπιλ είναι κάτι που εκρεμμεί.

Έχει αποδειχθεί μάλιστα επιστημονικά πως οι σημερινοί επισκέπτες προορισμών όπως το Τσερνόμπιλ επικεντρώνονται όχι τόσο στον προορισμό, αλλά στο ότι οι ίδιο ταξίδεψαν ως το συγκεκριμένο τόπο και είναι κατά κάποιον τρόπο είναι μάρτυρες σε όσα συνέβησαν, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο από το χώρο του μαρτυρίου διεκδικώντας λάικ.

“Η χρυσή τομή θα βρεθεί όταν η ουκρανική κυβέρνηση θέσει όρια, χώρις οι Ουκρανοί να νιώθουν προσβεβλημένοι από την πώληση τουριστικών αναμνηστικών. Είναι εντάξει για παράδειγμα, να πωλείται μια καρτ-ποστάλ αλλά εξαρτάται από τι ακόμη μπορεί να παράξει ένα τέτοιο κίνημα”, δήλωσε η Ουκρανή ξεναγός, Alexandra Chalenko στην Independent.

Ταξίδια στο Τσερνόμπιλ

Πολλά ουκρανικά ταξιδιωτικά γραφεία, διαβεβαιώνουν τους επισκέπτες ότι τα ταξίδια στο Τσερνόμπιλ είναι ασφαλή προσφέροντας διαμονή στις γύρω πόλεις. Οι διαμονές διαρκούν από μία έως επτά ημέρες και οι τιμές τους κυμαίνονται μεταξύ 25 και 650 ευρώ. Το δρομολόγιο περιλαμβάνει επίσκεψη του νέου θόλου που καλύπτει τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα και τα εγκαταλελειμμένα χωριά. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι σε μερικά σημεία, τα μικρά φορητά δοσίμετρα των επισκεπτών αρχίζουν να ηχούν δυνατά, σηματοδοτώντας υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.

Άλλοι προορισμοί “Dark Tourism”

  • Kιουμσουσαν, Μνημείο Παλάτι του Ήλιου, Βόρεια Κορέα
  • Εθνικό Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου, ΗΠΑ
  • Στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, Πολωνία
  • Μουσείο Γενοκτονίας, Καμπότζη