Καταργώντας την απαίτηση για τις αφίξεις να δείχνουν τα αποτελέσματα μιας αρνητικής δοκιμής PCR, η Αυστραλία διευκολύνει τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό να εισέλθουν στη χώρα. Αντίθετα, πρέπει να δείξουν ένα (RAT).

Ωστόσο, από τη 1 π.μ. της Κυριακής, οι αφίξεις μπορούν να παρέχουν αρνητικό RAT εντός 24 ωρών από την επιβίβαση.

Επιπλέον, η περίοδος καραντίνας 14 ημερών για όσους βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 μειώθηκε σε επτά ημέρες για να ευθυγραμμιστεί με τους εσωτερικούς κανόνες απομόνωσης.

Από την άλλη πλευρά, οι απαιτήσεις καραντίνας κατά την είσοδο εξακολουθούν να διέπονται από τους περιφερειακούς και πολιτειακούς νόμους.

Όλες οι πλήρως εμβολιασμένες διεθνείς αφίξεις στο Κουίνσλαντ μπορούν να εισέλθουν χωρίς καραντίνα από το περασμένο Σάββατο, 22 Ιανουαρίου.

Για τους διεθνείς ταξιδιώτες θα είναι απαραίτητη μια δοκιμή αντιγόνου εντός 24 ωρών από την άφιξη.

Οι ταξιδιώτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες σε εγκατάσταση που έχει ορίσει η κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, αφού ο πρωθυπουργός της WA Mark McGowan υπαναχώρησε στη δέσμευσή του να ανοίξει ξανά τα σύνορα στις 5 Φεβρουαρίου, η Qantas αναγκάστηκε να επαναξιολογήσει τη διαδρομή της από το Περθ προς το Λονδίνο, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει ξανά στα τέλη Μαρτίου.

Μόνο στις πτήσεις της Qantas και της Jetstar, περισσότεροι από 21.000 επιβάτες θα πρέπει να επαναπρογραμματίσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια για την πρώτη εβδομάδα που άνοιξαν ξανά τα σύνορα της Δυτικής Αυστραλίας.

Με την προβλεπόμενη ημερομηνία επαναλειτουργίας της 5ης Φεβρουαρίου να παρέχει βεβαιότητα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Qantas, Άλαν Τζόις, εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του για το τρέχον σενάριο.

Χιλιάδες πτήσεις εσωτερικού έχουν ακυρωθεί, αντιπροσωπεύοντας το 10% της εγχώριας χωρητικότητας της αεροπορικής εταιρείας.

Ακόμα κι αν τα άτομα κάνουν το σωστό και εμβολιάζονται, η WA εξακολουθεί να «παίζει για το χρόνο», είπε ο κ. Τζόις.

Πολλοί άνθρωποι εργάζονται τώρα εξαιτίας αυτού που έχουμε κάνει» (λόγω αυτής της βεβαιότητας). Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα ανοίξουν. Η διαχείριση ενός τόσο υψηλού βαθμού απρόβλεπτου είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις επιχειρήσεις.

Σε δήλωσή του, ο κ. McGowan αιτιολόγησε την ενέργειά του, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητο να «προστατέψουμε το κράτος μας από τις χειρότερες υπερβολές αυτού που συμβαίνει στις ανατολικές πολιτείες».