Στην Τουρκία θα ανακαλύψετε προορισμούς που σφύζουν από ζωή και θα σας χαρίσουν μια ιδανική ταξιδιωτική εμπειρία.

Η μεγάλη ποικιλία ανέσεων που παρέχονται ενισχύει τη γοητεία που αναδίνουν τα εξίσου ποικιλόμορφα αξιοθέατά της, αλλά υπάρχουν ορισμένα «ταξιδιωτικά μυστικά» που βελτιώνουν περαιτέρω αυτή την εμπειρία και πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ταξιδιώτες προτού επισκεφθούν τη χώρα, ώστε να μετατρέψουν το ταξίδι τους σε μια περιπέτεια γεμάτη χαρά και αποφεύγοντας κάθε ταλαιπωρία.

 

Κάρτες πρόσβασης σε μουσεία (Museum Pass)

Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσει κάποιος τον πλούτο της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Τουρκίας είναι να επισκεφθεί τα υπέροχα μνημεία της. Με την κάρτα Museum Pass, μια οικονομική κάρτα που εξασφαλίζει πρόσβαση σε περισσότερα από 350 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα, είναι πολύ πιο εύκολο για τους επισκέπτες να εντρυφήσουν στο παρελθόν της Τουρκίας χωρίς να αγοράζουν εισιτήρια σε κάθε χώρο και να περιμένουν στην ουρά. Η κάρτα Museum Pass διατίθεται σε διαφορετικούς τύπους ανάλογα με την περιφέρεια, καθώς και σε διάφορες τιμές και για διάφορες περιόδους ισχύος. Κάθε κάρτα ενεργοποιείται με την πρώτη είσοδο σε ένα μουσείο ή κάποιον ιστορικό χώρο. Οι κάρτες μπορούν να αγοραστούν ηλεκτρονικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων στους χώρους των μουσείων και να χρησιμοποιούνται μία φορά σε κάθε μουσείο.

 

Ταξίδι με τρένο

Στην Τουρκία υπάρχουν διαθέσιμες πολλές υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων (τοπικών ή πολυεθνικών επιχειρήσεων), εξασφαλίζοντας ευελιξία σε όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τη χώρα με τον δικό τους ρυθμό. Ωστόσο, η εξερεύνηση της χώρας με τρένο αποτελεί μια μοναδική και απολαυστική εμπειρία. Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Τουρκίας, που καλύπτει όλες τις περιοχές με τρένα υψηλής ταχύτητας και διαδρομές που αναδίνουν νοσταλγία, υπόσχεται συχνές εναλλαγές φυσικών τοπίων, ιστορία και πολιτισμό. Ιδιαίτερα νοσταλγικές σιδηροδρομικές διαδρομές, όπως αυτή της εμβληματικής αμαξοστοιχίας Eastern Express, της νεότερης Mesopotamian Express και της γραφικής Diyarbakır Express, τις οποίες το περιοδικό Time έχει συμπεριλάβει στα «Καλύτερα μέρη του κόσμου για το 2024», μετατρέπουν κάθε ταξίδι σε μια συναρπαστική περιπέτεια.

 

Έξυπνες αγορές

Τα ιστορικά παζάρια, όπως το Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης και το Παζάρι Μπαχαρικών, προσφέρουν μια παραδοσιακή αγοραστική εμπειρία, αλλά οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν και τα σύγχρονα πολυτελή εμπορικά κέντρα που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Στην Τουρκία, επίσης, υπάρχει η δυνατότητα αφορολόγητων αγορών. Η επιστροφή φόρου ισχύει για αγορές άνω των 108 TL (τουρκικών λιρών) για προϊόντα με φορολογικό συντελεστή 8% και για αγορές άνω των 118 TL για προϊόντα με φορολογικό συντελεστή 18%. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιστροφές φόρων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα GoTürkiye website.

 

Δημόσιες συγκοινωνίες

Οι σύγχρονες υπηρεσίες μεταφορών συγκαταλέγονται στις κυριότερες ευκολίες που προσφέρει η Τουρκία στους επισκέπτες της. Τα αεροδρόμια της χώρας είναι προσβάσιμα μέσω απευθείας πτήσεων από όλα τα σημεία του κόσμου. Μετά την άφιξη των ταξιδιωτών, τα ταξί ή οι γραμμές λεωφορείων, που υπάρχουν σε όλα τα αεροδρόμια, τους μεταφέρουν σε κάθε πόλη της Τουρκίας. Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της χώρας, προσφέροντας διάφορες επιλογές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε ταξιδιώτη. Τα εκτεταμένα συστήματα του μετρό στις μητροπόλεις, σε συνδυασμό με αξιόπιστα δίκτυα λεωφορείων, τραμ, πλοίων και τρένων, καθιστούν την περιήγηση στις αστικές περιοχές απλή υπόθεση. Το μόνο που χρειάζεται είναι η αγορά μιας κάρτας μεταφορών που ισχύει για όλους σχεδόν τους τύπους οχημάτων για χρήση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές χάρτη στο κινητό σας τηλέφωνο, μπορείτε να μάθετε σε ποιες στάσεις πρέπει να αποβιβαστείτε από το λεωφορείο, το τραμ ή το μετρό, ανάλογα με το πού θέλετε να πάτε.

 

Τοπική κουζίνα

Σε κάθε σημείο της Τουρκίας, η τουρκική κουζίνα έχει πολλά να προσφέρει, από τοπικά εδέσματα μέχρι φαγητό στο δρόμο. Εκτός από τα κλασικά πιάτα, όπως τα κεμπάπ και ντονέρ, δοκιμάζοντας τα μοναδικά πιάτα κάθε περιοχής, μπορείτε να γνωρίσετε πραγματικά τις τουρκικές γαστρονομικές παραδόσεις, όπως το τουρκικό πρωινό, που όμοιό του δεν υπάρχει. Πρόκειται για ένα απολαυστικό γεύμα που συχνά περιλαμβάνει φρέσκο ψωμί, τυριά, ελιές, ντομάτες, αγγούρια, αβγά, μέλι και μαρμελάδα, συνοδευόμενο από το χαρακτηριστικό τουρκικό τσάι. Επιπλέον, θα βρείτε το καλύτερο τοπικό φαγητό σε ένα «esnaf lokantası» (τοπικά εστιατόρια), όπου επιλέγετε από ένα μενού σερβιρισμένο σε μπουφέ και πληρώνετε μια σταθερή τιμή ανά πιάτο. Τα «lokantas» και άλλα εστιατόρια είναι συνήθως ανοιχτά μέχρι αργά σε όλη τη χώρα.

 

Η θερμή φιλοξενία

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της τουρκικής κουλτούρας είναι η θερμή φιλοξενία, καθώς οι Τούρκοι καλωσορίζουν τους ταξιδιώτες με φιλικότητα. Αν χρειαστείτε οποιαδήποτε βοήθεια, μη διστάσετε να τους ρωτήσετε. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ντόπιους να διακόπτουν ό,τι κι αν κάνουν για να βοηθήσουν τους τουρίστες, είτε παρέχοντας οδηγίες είτε συμβουλεύοντας τους για τις επιλογές που υπάρχουν σε Μέσα μεταφοράς. Συζητώντας μαζί σας με ειλικρινή διάθεση να σας βοηθήσουν, θα σας προσφέρουν ακόμη και ένα φλιτζάνι τσάι. Ειδικά στα τουριστικά σημεία, υπάρχουν πολλοί ντόπιοι που μιλούν αγγλικά, καθώς τα αγγλικά είναι η ξένη γλώσσα που μιλούν οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας.