του Χάρη Ντιγριντάκη
Νέο ράλι αφίξεων εκτιμάται ότι θα υπάρξει και το 2018 για το ελληνικό τουρισμό. Οι κλασσικοί προορισμοί κινούνται ανοδικά, ενισχύονται παλαιοί όπως αυτός των ΗΠΑ και του Καναδά ενώ αναδύονται και νέοι αυτοί των αραβικών χωρών και της Κίνας.
Κοινός τόπος είναι ότι το ελληνικό προϊόν τείνει να γίνει μη ανταγωνιστικό κάτω από το βάρος της ατέρμονης φορολόγησης με κερασάκι στην τούρτα το επί θύραις τέλος διανυκτέρευσης.
Όμως ο ελληνικός προορισμός διατηρεί τη δυναμική του, αφού προς ώρας η άνοδος της τουρκικής και -λιγότερο- της αιγυπτιακής αγοράς δείχνει ότι δεν τον επηρεάζουν.
Το 2018, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει ακόμη μία χρονιά υψηλής ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό σε όλα τα μεγέθη και τις επενδύσεις σημειώνει η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά μιλώντας στον ΕΤ της Κυριακής: «το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε και την επόμενη χρονιά είναι η βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς τουριστική ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Ήδη, οι προκρατήσεις του 2018 παρουσιάζουν μία ανοδική τάση κατά 10%.
Η στρατηγική που ακολουθούμε έχει στόχο να καταστήσει την Ελλάδα διεθνή επενδυτικό προορισμό. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού την τελευταία τριετία που είναι διπλάσιος του παγκόσμιου και του ευρωπαϊκού μέσου ρυθμού, αλλά και οι νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσα από την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού έχουν συγκεντρώσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ως κυβέρνηση θέσαμε σε προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ελκυστικού πλαισίου για νέες επενδύσεις στην εγχώρια ξενοδοχειακή και τουριστική αγορά.
Περισσότερες από 300 επενδύσεις για αναβάθμιση εκσυγχρονισμό και επέκταση μονάδων τεσσάρων και πέντε αστέρων ή για τη δημιουργία νέων, βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα.
Προωθούμε και εγκρίνουμε στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις, που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Αποτελεί κυρίαρχο ζητούμενο της πολιτικής μας η ενίσχυση της διαθεσιμότητας, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού».
ΣΕΤΕ
Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος η πρώτη εικόνα των κρατήσεων για το 2018 είναι θετική αν και είναι νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών προβλέψεων.
Ωστόσο, δεν είναι αρκετό το να κινείται ανοδικά η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση. Θα πρέπει να βελτιωθούν και άλλα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως για παράδειγμα η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων επισκεπτών μας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα προβλήματα αστάθειας που αντιμετώπισαν ανταγωνιστικοί μας προορισμοί, ιδιαίτερα, τη τελευταία διετία, λόγω εσωτερικών τους ζητημάτων.
Η εν λόγω εξέλιξη ευνόησε, συγκυριακά, τον ελληνικό τουρισμό. Τα προβλήματα, όμως, δεν θα συνεχίσουν να υφίστανται για πάντα στους γειτονικούς μας προορισμούς και δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε σε αυτά για τη βελτίωση της θέσης μας στην παγκόσμια τουριστική κατάταξη.
Γερμανία
«Σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες υπολογίζεται ότι θα έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα έως τέλος του 2017 και οι τουριστικοί πράκτορες της Γερμανίας εκτιμούν ότι το 2018 η τάση θα παραμείνει ανοδική.
Η Thomas Cook, η Neckermann και η ITS, όπως άλλωστε και η Alltours διευρύνουν τις προσφορές τους σε καταλύματα στην Ελλάδα και γεωγραφικά.
Ο Ρενέ Χέρτσοκ, γενικός Διευθυντής Κεντρικής Ευρώπης της DER Touristik, εκτιμά μάλιστα ότι την επόμενη χρονιά η Ελλάδα θα καταγράψει και πάλι ένα νέο ρεκόρ.
«Η Ισπανία θα παραμείνει μεν συνολικά στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Γερμανών και το 2018, αλλά η Ελλάδα θα μπορούσε να υποσκελίσει σε αριθμό τουριστών την Τουρκία και να καταλάβει την δεύτερη θέση».
Βρετανία
Ανοδικά κινούνται και οι προκρατήσεις για το 2018 στην βρετανική τουριστική αγορά.
Τα λεγόμενα early bookings από τη βρετανική αγορά για ταξίδια στην Ελλάδα εμφανίζονται να καταγράφουν άνοδο της τάξεως του 15-20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ανάλογα με τις περιοχές και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Η διατήρηση της ανοδική δυναμικής του ελληνικού τουρισμού και τη νέα χρονιά, ωστόσο, συνοδεύεται από δημόσιες τοποθετήσεις αυτοσυγκράτησης παραγόντων του χώρου.
Ο λόγος συνδέεται άρρηκτα με το γεγονός πως το δείγμα κρατήσεων δεν επιτρέπει, ακόμα, ασφαλείς εκτιμήσεις.
Η επισφάλεια των εκτιμήσεων επιτείνεται από το γεγονός πως μεγάλο ποσοστό των Βρετανών πραγματοποιούν, πλέον, τις κρατήσεις των ταξιδιών τους online.
Η τρίτη παράμετρος -ίσως η σημαντικότερη- αφορά στην «επιστροφή» βασικών ανταγωνιστών της Ελλάδας στην αγορά της Μεσογείου όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία.
Επιχειρηματίες του χώρου συγκλίνουν σε μια πρώτη εκτίμηση ότι οι κρατήσεις για το 2018 από Βρετανία είναι αυξημένες για το σύνολο της χώρας κατά περίπου 10% σε σύγκριση με πέρυσι.
Η Χαλκιδική αλλά και η Βόρεια Ελλάδα στο σύνολό της προσβλέπει βάσιμα σε σημαντικά οφέλη από τη ν αγορά της Βρετανίας την επόμενη χρονιά.
Οι προσδοκίες των επιχειρηματιών της περιοχής επιβεβαιώνονται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα και σε μεγάλο βαθμό εδράζονται στον σημαντικά αυξημένο αριθμό διαθέσιμων αεροπορικών δρομολογίων των μεγάλων τουρ οπερέϊτορ.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως μεταφέρουν ξενοδόχοι της Χαλκιδικής πως μόνο δύο από τους Tour Operators, η TUI και η Jet2.com, θα διαθέτουν το 2018 συνολικά 15.000 περισσότερες θέσεις για δρομολόγια προς τη Βόρεια Ελλάδα.
Τα νησιά του Ιονίου θα έχουν όπως όλα δείχνουν, για νέο άλμα την επόμενη χρονιά, εφόσον διατηρηθεί η υψηλή ζήτηση που καταγράφεται στη αγορά των προκρατήσεων.
Βέβαια όλα θα κριθούν έως τον προσεχή Απρίλιο οπότε θα έχει καταγραφεί ουσιαστικά και ο επηρεασμός των ξένων τουριστών από το τέλος διανυκτέρευσης που απομειώνει εμφανώς την ανταγωνιστική δυναμική του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.