Ο δήμαρχος της Μόσχας Sergey Sobyanin υπέγραψε διάταγμα για την εφαρμογή του τρίτου πακέτου στήριξης για τις επιχειρήσεις της Μόσχας.

Τις επόμενες ημέρες, μαζί με τις εμπορικές τράπεζες, η κυβέρνηση της Μόσχας θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα πιστωτικής υποστήριξης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του τουρισμού.

Για δάνεια που έχουν ήδη ληφθεί, ο προϋπολογισμός της πόλης θα επιδοτεί επιτόκια έως και 6% ετησίως ενώ για νέα δάνεια, η Μόσχα θα επιδοτήσει το ποσοστό έως και 8%.

Το γραφείο του δημάρχου ανέφερε επίσης ότι επιτεύχθηκε προκαταρκτική συμφωνία με τη Sberbank, η οποία θα είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής του προγράμματος δανείου, για να χορηγηθεί καθυστέρηση 6 μηνών για την πληρωμή του κύριου ποσού δανείων.

«Για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πίστωσης, η κυβέρνηση της Μόσχας θέτει πρακτικά ως μόνο όρο το να δραστηριοποιείται η επιχείρηση στο έδαφος της Μόσχας. Και ελπίζουμε ότι προτεραιότητα θα είναι η καταβολή των μισθών», εξήγησε ο δήμαρχος.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αξιολογούν ως επί το πλείστον θετικά τις προσπάθειες της Μόσχας και ειδικότερα, της Επιτροπής Τουρισμού, για την επίλυση της κρίσης στη βιομηχανία, χωρίς να λείπουν πάντως τα προβλήματα.

«Από την αρχή ελπίζαμε ότι η Μόσχα, μαζί με τις ομοσπονδιακές αρχές, θα βοηθούσαν τις βιομηχανίες που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό. Και τώρα το Γραφείο για την Ανάπτυξη του Τουρισμού και της Φιλοξενίας στη Μόσχα επιδεικνύει σημαντική δραστηριότητα, αισθανόμαστε την υποστήριξη από τις αρχές σε περιφερειακή μορφή», δήλωσε ο Arthur Muradyan, γενικός διευθυντής του ταξιδιωτικού πράκτορα SpaceTravel.

Κατά τη γνώμη του, το μέτρο μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό για τον τουριστικό τομέα, το μόνο ερώτημα είναι αν θα εφαρμοστεί σωστά.

«Οι εμπορικές τράπεζες αποφασίζουν μόνες τους για τα δάνεια. Χωρίς σαφή ένδειξη της κυβέρνησης της Μόσχας σε συγκεκριμένες τράπεζες να δώσουν χρήματα, το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Μέχρι να αναπτυχθεί ένας συγκεκριμένος μηχανισμός που να εγγυάται (σε γραπτή μορφή που να αναφέρει το ποσό και τους όρους) ότι μια συγκεκριμένη επιδότηση από την κυβέρνηση της Μόσχας θα καλύψει ορισμένες υποχρεώσεις, δεν έχει νόημα για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να επικοινωνήσουν με τις τράπεζες επειδή θα αρνηθούν την πίστωση», λέει ο ίδιος.

Η εταιρεία ταξιδιωτικών πρακτορείων “Dolphin” σημείωσε ότι το μέτρο θα μπορούσε να λειτουργήσει για πολλές εταιρείες ως υποστήριξη όταν βρεθούν σε πραγματική ανάγκη.

«Το μέτρο είναι απαραίτητο και το ποσοστό είναι αποδεκτό. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες σχετικά με το ποσό των χρημάτων που μπορούν να ληφθούν ως επιδοτούμενο δάνειο. Και αυτό είναι σημαντικό. Δεν χρειαζόμαστε δάνειο στο εγγύς μέλλον, αλλά ως εφεδρική βοήθεια, είναι πολύ καλό σε κάθε περίπτωση», λέει ο Sergey Romashkin, Διευθύνων Σύμβουλος της Dolphin.

Μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων

Το τρίτο πακέτο υποστήριξης για τις επιχειρήσεις της Μόσχας περιλαμβάνει και μια σειρά μέτρων που σχετίζονται με τον ξενοδοχειακό τομέα.

Αναβολή έως τις 31 Δεκεμβρίου των προκαταβολών για το α’ τρίμηνο για το φόρο ιδιοκτησίας και το φόρο γης σε ξενώνες, διοργανωτές εκθέσεων και συνεδρίων.

Οι ιδιοκτήτες μίσθωσης χώρων για ξενοδοχειακές μονάδες θα λάβουν αποζημίωση για φόρο ιδιοκτησίας και πληρωμές γης για το β’ τρίμηνο του 2020, με τη μείωση των τιμών ενοικίασης κατά τουλάχιστον 50%. Αυτό το μέτρο θα βοηθήσει περίπου 1,4 χιλιάδες ξενοδοχεία.

Αποζημίωση του 50% του φόρου ακίνητης περιουσίας και γης για το β’ τρίμηνο θα λάβουν οι ιδιοκτήτες που χρησιμοποιούν την ιδιοκτησία τους για επιχειρήσεις στον τομέα του εμπορίου, της τροφοδοσίας, των οικιακών υπηρεσιών και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (περίπου 2,6 χιλιάδες οργανισμοί).

«Οποιοδήποτε μέτρο στο οποίο επισυνάπτονται προϋποθέσεις εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα και την δυνατότητα να αποδείξει η επιχείρηση ότι πληρεί τους όρους. Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να θεωρηθεί σημαντική υποστήριξη που θα φέρει άμεσα αποτελέσματα», δήλωσε ο Βαντίμ Πρασόφ, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατορίων και Ξενοδόχων.

Οι ξενοδόχοι ενδιαφέρθηκαν για την ευκαιρία να λάβουν δάνειο για μισθούς, αλλά μέχρι πρόσφατα, πολλοί από αυτούς έλαβαν αρνήσεις από τράπεζες με διάφορα προσχήματα. Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται ωστόσο τις τελευταίες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτο και το δεύτερο πακέτο μέτρων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων της Μόσχας τέθηκαν σε ισχύ πριν από μερικές εβδομάδες. Καθορίστηκε μια λίστα με τους τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο, οι οποίοι περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, τον τουρισμό και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.