Στο Μπαλί, περισσότερα από τα μισά ποτάμια του νησιού έχουν ξεραθεί και γι’ αυτό κατηγορείται ο τουριστικός κλάδος.
Το ινστιτούτο IDEP, ένας μη κυβερνητικός οργανισμός της Ινδονησίας που επικεντρώνεται στην αειφόρο ανάπτυξη, υποστηρίζει ότι ο τουριστικός κλάδος του Μπαλί χρησιμοποιεί έως και το 65% της ύδρευσης του νησιού. Και η ΜΚΟ κατηγόρησε την τουριστική βιομηχανία για μεγάλο μέρος της τρέχουσας κρίσης που αντιμετωπίζει το νησί.

“Ο τουρισμός έχει επιταχύνει την έκταση της ξηρασίας που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Θα περίμενε κανείς να συμβεί ίσως σε 20 ή 30 χρόνια, αλλά συμβαίνει τώρα, δήλωσε η Dewie Anggraini, εκπρόσωπος του IDEP.
Πολλές εκμεταλλεύσεις γλυκού νερού συμβαίνουν σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και βίλες, που χρησιμοποιούνται για τουριστικούς σκοπούς”.

Σύμφωνα με τοπικές εκτιμήσεις, ένας ενιαίος τουρίστας σε ένα θέρετρο στο Μπαλί χρησιμοποιεί μεταξύ 2.000 και 4.000 λίτρα νερού την ημέρα. Οι τεράστιες ποσότητες νερού χρησιμοποιούνται στις πισίνες θέρετρων και για τη διατήρηση κήπων ή γηπέδων γκολφ που απολαμβάνουν οι τουρίστες, καθώς και στην κατασκευή νέων βιλών και τουριστικών εγκαταστάσεων.