Για αρκετά μεγάλο διάστημα το κυρίαρχο θέμα της παγκόσμιας οικονομίας ήταν ο αγώνας …δρόμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, για την κορυφή.
Ένας σκληρός ανταγωνισμός στον οποίο η πανδημία COVID-19, φαίνεται ότι καθορίζει τον νικητή.

Η Κίνα θα προσπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2028 -πέντε χρόνια νωρίτερα από ότι είχε προβλεφθεί προηγουμένως- λόγω του COVID-19.

Αυτό αποκαλύπτουν στοιχεία του ετήσιου Πίνακα Παγκόσμιων Οικονομικών Προβλέψεων από το Κέντρο Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας (CEBR).

Η επιδέξια διαχείριση της πανδημίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης ένας από τους αντίκτυπους της παγκόσμιας κρίσης για την υγεία είναι και η αναδιανομή της οικονομικής δυναμικής.
Η “Ασία φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα και η Ευρώπη χειρότερα”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η “επιδέξια διαχείριση της πανδημίας” της Κίνας και ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος που θα έχει η πανδημία στην δυτική ανάπτυξη, σηματοδοτεί την άνοδο της χώρας.

“Πιστεύουμε τώρα ότι η κινεζική οικονομία σε όρους δολαρίου θα ξεπεράσει την οικονομία των ΗΠΑ το 2028. Πέντε χρόνια νωρίτερα από ότι πιστεύαμε πέρυσι”, αναφέρει η έκθεση.

Όπως σημειώνεται οι αρχές αντέδρασαν “άμεσα και έντονα” στην κρίση COVID-19, προκαλώντας έτσι λιγότερες ζημιές στην οικονομία.

Σε αντίθεση με την Ευρώπη που “άνοιγε” και “έκλεινε” -η κάθε χώρα κατά το δοκούν- και παρέλυε η οικονομία.

Ως αποτέλεσμα, ενώ οι περισσότερες δυτικές οικονομίες αναμένεται να σημειώσουν αρνητική ανάπτυξη για το έτος, η Κίνα προβλέπεται να σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 2%.

Στη συνέχεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,7% ετησίως μεταξύ 2021-2025 και 4,5% ετησίως από το 2026 έως το 2030.

Ισχυρή ανάκαμψη στις ΗΠΑ, μόνο το 2021

Η οικονομία των ΗΠΑ, έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία. Περισσότεροι από 330.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ και υπήρξαν περίπου 18,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η οικονομική ζημία έχει καλυφθεί από τη νομισματική πολιτική και ένα τεράστιο δημοσιονομικό κίνητρο, αλλά οι πολιτικές διαφωνίες σχετικά με ένα νέο πακέτο τόνωσης θα μπορούσαν να αφήσουν περίπου 14 εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς πληρωμές παροχών ανεργίας το νέο έτος.

Οι ΗΠΑ, προβλέπεται πως θα έχουν μια ισχυρή μετά την πανδημία ανάκαμψη το 2021. Αλλά ανάπτυξη θα επιβραδύνθηκε στο 1,9% ετησίως μεταξύ 2022 και 2024 και στη συνέχεια στο 1,6%.

Η Ινδία ξεπερνά οικονομικά την Γερμανία και Ιαπωνία

Η οικονομία της Ινδίας θα ξεπεράσει τη Γερμανία το 2027 και την Ιαπωνία το 2030.
Η Ιαπωνία θα παραμείνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σε όρους δολαρίου, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030. Τότε την θέση της θα πάρει η Ινδία, ωθώντας τη Γερμανία από το τέταρτη στην πέμπτη θέση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, πέφτει στην έκτη θέση από το 2024

Το Ηνωμένο Βασίλειο, επί του παρόντος η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία σύμφωνα με το CEBR, θα πέσει στην έκτη θέση από το 2024.

Η οικονομία μετά το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθεί κατά 4% ετησίως από το 2021-25 και 1,8% ετησίως από το 2026-2030 (μετά τη συρρίκνωση το 2020).

Παρά το χτύπημα το 2021 λόγω Brexit το βρετανικό ΑΕΠ σε δολάρια αναμένεται να είναι 23% υψηλότερο από αυτό της Γαλλίας έως το 2035.
Βοηθούμενο από το προβάδισμα της Βρετανίας στην όλο και πιο σημαντική ψηφιακή οικονομία.

Η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 19% της παραγωγής στις 10 κορυφαίες παγκόσμιες οικονομίες το 2020. Αλλά αυτό θα μειωθεί στο 12% έως το 2035, επισημαίνεται στην έκθεση.

Ο…κύκλος των αυξανόμενων επιτοκίων

Όπως υπογραμμίζεται ο αντίκτυπος της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να εμφανιστεί σε υψηλότερο πληθωρισμό και όχι σε βραδύτερη ανάπτυξη.

“Βλέπουμε έναν οικονομικό κύκλο με αυξανόμενα επιτόκια στα μέσα της δεκαετίας του 2020, αναφέρει το CEBR.

Θέτοντας μια πρόκληση στις κυβερνήσεις που έχουν δανειστεί μαζικά για να αντεπεξέλθουν στην κρίση COVID-19”.