Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ισλανδία θα προωθήσει τον αειφόρο τουρισμό στηρίζοντας τα αργά ταξίδια (slow travel), ενθαρρύνοντας λιγότερους επισκέπτες να κάνουν μεγαλύτερες αποδράσεις και να χαλαρώσουν τις τάσεις μαζικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τον επίσημο ταξιδιωτικό ιστότοπο της Ισλανδίας Visit Iceland, η βιωσιμότητα είναι πρωταρχικής σημασίας όταν πρόκειται για την παγκόσμια αλλά και την τοπική ευημερία των οικοσυστημάτων, των κοινοτήτων και των πολιτισμών.

«Με τον τουρισμό να είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία στην Ισλανδία, είναι ζωτικής σημασίας να ενθαρρύνουμε τα βιώσιμα ταξίδια. Επομένως, η βιωσιμότητα είναι μια σοβαρή υπόθεση, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε διασκεδαστικά πράγματα ή να απολαμβάνουμε τη ζωή ταξιδεύοντας», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Visit Iceland.

Η εκστρατεία Icelandic Pledge

Η χώρα με την εκστρατεία Icelandic Pledge, στοχεύει να παροτρύνει τους επισκέπτες να ταξιδεύουν υπεύθυνα ενώ βρίσκονται στην Ισλανδία, αφήνοντας τα μέρη φεύγοντας, έτσι όπως τα βρήκαν.

Εκτός από την ενθάρρυνση του βιώσιμου τουρισμού, η Ισλανδία σχεδιάζει επίσης να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% έως το 2030 και στοχεύει να φτάσει σε ουδετερότητα άνθρακα το αργότερο έως το 2040.

Το Visit Iceland συνιστά σε όλους τους επισκέπτες να επιλέξουν ένα βιώσιμο μέσο μεταφοράς ώστε να αντισταθμίσουν τις αναπόφευκτες εκπομπές τους.
Επιπλέον, το ίδιο ενθαρρύνει όλους να υπολογίσουν το αποτύπωμα τους άνθρακα και να συμφωνήσουν να είναι υπεύθυνοι τουρίστες.

Ρεκόρ διανυκτερεύσεων τουριστών

Η Ισλανδία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ διανυκτερεύσεων τουριστών τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους.

Τα στοιχεία που δόθηκαν από τις ισλανδικές αρχές δείχνουν ότι η χώρα κατέγραψε συνολικά 7,1 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2022.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Jóhannes Þór Skúlasyn Εκτελεστικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τουρισμού της Ισλανδίας, είπε ότι η χώρα δεν είχε ποτέ ξανά καταγράψει τόσο υψηλό αριθμό διανυκτερεύσεων όπως τον Σεπτέμβριο. Τον Σεπτέμβριο του 2022, καταλήφθηκαν συνολικά 11.677 δωμάτια.

Επιπλέον, τόνισε ότι στην Ισλανδία φέτος οι παραμονές στην Ισλανδία ήταν μεγαλύτερες, σε σύγκριση με το 2021.
Ωστόσο εκτιμά ότι η διάρκεια των διανυκτερεύσεων των τουριστών αναμένεται να μειωθεί λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη και περαιτέρω στον κόσμο.

Συνολικά 1,7 εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να φτάσουν στην Ισλανδία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Όσο για το 2023, η χώρα προβλέπει ότι θα υποδεχθεί πάνω από 2,3 εκατομμύρια τουρίστες.