Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσει σε εφαρμογή ένα “πρωτόκολλο σταθερής υγείας” τις “επόμενες ώρες” για να αποκαταστήσει τις ροές κυκλοφορίας από το Ηνωμένο Βασίλειο στο μπλοκ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι ελπίζουν να θεσπίσουν πανευρωπαϊκά μέτρα “τις επόμενες ώρες”.
Που θα επιτρέψουν την επανάληψη των ροών κυκλοφορίας προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης, αναζητώντας λύσεις για την προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων, την διαχείριση της κυκλοφορίας, τους συνοριακούς έλεγχους και τα εμβόλια.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας δήλωσε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έγιναν, για να αποφευχθεί η “ανεξέλεγκτη εισαγωγή” του ιού. Και ότι η απάντηση πρέπει τώρα να συντονιστεί και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Αξιωματούχοι τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συναντηθούν εκ’ νέου, για να δώσουν λύση, σχετικά στην  αποκοπή του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη.
Ήδη, στην ΕΕ εργάζονται για βρεθούν τρόποι ώστε να ανοίξει ξανά το Ηνωμένο Βασίλειο στην κυκλοφορία επιβατών και εμπορευμάτων.

Χάος έχει δημιουργηθεί από τα φορτηγά και τις μεταφορές εμπορευμάτων, αφού πολλές ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τα σύνορα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο λιμάνι του Ντόβερ στην Αγγλία, υπάρχει το αδιαχώρητο από γαλλικά φορτηγά.
Ουρές φορτηγών έχουν δημιουργηθεί και στο Κεντ. Τα φορτηγά είναι εγκλωβισμένα, αφού δεν μπορούν να διασχίζουν το κανάλι με τρένο ή πλοίο.

Οι υπηρεσίες της Eurotunnel έχουν ανασταλεί. Οι επιβατικές αμαξοστοιχίες της Eurostar από το Λονδίνο προς τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Άμστερνταμ έχουν σταματήσει.