Η Delta Airlines έχει τη λύση και τα ταξίδια στην Ευρώπη για Αμερικανούς πολίτες μπορούν και πάλι να ξεκινήσουν.

Πλέον δεν χρειάζεται καραντίνα πριν ή μετά το ταξίδι. Η Αμερική έκλεισε τα σύνορά της τον περασμένο Μάρτιο – όταν ξέσπασε η πανδημία – και έκτοτε πολίτες από την Αμερική, δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Αντίστοιχα, η Ευρώπη δεν δέχεται Αμερικανούς πολίτες από την 1η Ιουλίου λόγω του υψηλού επιδημιολογικού της φορτίου.

Νέα προγράμματα όμως με τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού που θα διεξάγονται πριν από κάθε πτήση, ίσως είναι η λύση για να επιτραπεί σε έναν μικρό αριθμό Αμερικανών να κάνουν Χριστούγεννα σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ρώμη και Άμστερνταμ
Την Τρίτη, η Delta AirLines ξεκίνησε τις πρώτες διατλαντικές πτήσεις για ταξιδιώτες που πετούν από Ατλάντα προς Άμστερνταμ.

Ένα ακόμη τέτοιου είδους πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει από αυτό το Σάββατο για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στη Ρώμη.

Η διαδικασία για όσους θέλουν να ταξιδέψουν θα είναι η εξής:

Απαραίτητη προϋπόθεση αρνητικά τεστ κορωνοϊού.

Πέντε ημέρες πριν από την άφιξη στο Άμστερνταμ και έως 72 ώρες πριν από την αναχώρηση για Ρώμη (απαιτείται μοριακό τεστ)
Πριν από την επιβίβαση στην πτήση στο αεροδρόμιο της Ατλάντα (rapid test)
Κατά την προσγείωση στο Άμστερνταμ (μοριακό τεστ) και στη Ρώμη (rapid test)
Στο αεροδρόμιο πριν από την επιστροφή στις ΗΠΑ (rapid test ισχύει μόνο στο πρόγραμμα της Ρώμης)
Σε αντίθεση με άλλα προγράμματα δοκιμών preflight που διεξάγονται από την American και την United Airlines, τα προγράμματα της Delta επιτρέπουν στους επιβάτες να αποφεύγουν την καραντίνα αφού εισέλθουν στην Ευρώπη.

Σε σχετική ερώτηση με το πόσος χρόνος απαιτείται προκειμένου οι επιβάτες να λάβουν τα αποτελέσματα των τεστ,εκπρόσωπος της Delta δήλωσε στο CNBC, ότι: «Αν μιλάμε για τα rapid test τα αποτελέσματα τα έχουμε σε 15-20 λεπτά, για τα μοριακά στις περισσότερες περιπτώσεις χρειαζόμαστε μερικές ώρες».

Ποιοι μπορούν να ταξιδέψουν
Τα δύο προγράμματα της Delta είναι διαθέσιμα σε «όλους τους πολίτες που επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην Ολλανδία ή την Ιταλία για για συγκεκριμένους λόγους όπως λόγοι εργασίας, υγείας και εκπαίδευσης», σύμφωνα με τον ιστότοπο της Delta .

Οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να περιμένουν τα εμβόλια.

Αν και τα εμβόλια αναμένεται να τονώσουν την ταλαιπωρημένη ταξιδιωτική βιομηχανία, ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

«Ο ερχομός των εμβολίων είναι φανταστική είδηση. Όμως, θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουν ευρέως διαθέσιμα και να ξεκινήσουν και πάλι τα ταξίδια», δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Delta.

«Γι’ αυτό έχουμε εργαστεί σκληρά για να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο που θα επιτρέπει και πάλι τα ασφαλή ταξίδια».

Ο Στιβ Σίαρ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος των παγκόσμιων πωλήσεων της Delta, δήλωσε ότι: «H εταιρεία επικεντρώνεται σε αυτές τις δοκιμές για την αναβίωση των ταξιδιών.»

«Τα προσεκτικά σχεδιασμένα πρωτόκολλα Covid-19 είναι ο καλύτερος δρόμος για την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών με ασφάλεια και χωρίς καραντίνα έως ότου γίνουν οι εμβολιασμοί», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η Delta συνεργάζεται με συμβούλους από την Mayo Clinic.

Επιθυμεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα δοκιμών preflight στη Ρώμη, καθώς και πρότυπα ασφαλείας σε διεθνείς πτήσεις.

«Όταν τα πρωτόκολλα δοκιμών συνδυάζονται με πολλαπλά επίπεδα προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, κατάλληλης απόστασης και καθαρισμού του αέρα, μπορούμε να προβλέψουμε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης Covid-19 – σε μια πτήση που έχει 60% πληρότητα – θα πρέπει να είναι σχεδόν ένα στο εκατομμύριο», δήλωσε ο Χένρι Τίνγκ, διευθυντής της Mayo Clinic.

Πολλοί ωστόσο είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν για τη συγκεκριμένη δήλωση.