Με τον Τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022 και την Εθνική Ημέρα του Κατάρ να ολοκληρώνεται σε μια ιστορική ημέρα εορτασμών, το Qatar Tourism ρίχνει μια νοσταλγική ματιά στις πρώτες και τελευταίες προσθήκες σε μερικά από τα πιο διάσημα τουριστικά ορόσημα της χώρας, σε αναγνώριση όλων όσων έχει επιτύχει το Κατάρ , εντός και εκτός γηπέδων.

Από την ταπεινή, πλούσια πολιτιστικά καταγωγή του ως έθνος με μαργαριτάρια, σήμερα, το Κατάρ βρίσκεται σταθερά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και πρόκειται να γίνει ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός της περιοχής έως το 2030.

Ο Haya Al Noaimi, Επικεφαλής του Τομέα Τουρισμού δήλωσε: «Τις τελευταίες δεκαετίες, το Κατάρ βρίσκεται σε ένα απίστευτο ταξίδι. Από τον μικρό αριθμό των πρωτότυπων ξενοδοχείων 5 αστέρων τη δεκαετία του 1970 και του 1980, σήμερα υπάρχουν ατελείωτες επιλογές που εκτείνονται σε όλο το μήκος και το πλάτος της χώρας. Περιουσιακά στοιχεία παγκόσμιας κλάσης, ένα ασφαλές περιβάλλον και μια σειρά από δραστηριότητες φιλικές προς την οικογένεια κάνουν το Κατάρ μια τέλεια επιλογή για τουρίστες όλων των προτιμήσεων και απόλυτα έτοιμο να εκπληρώσει τον στόχο του να υποδέχεται έξι εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως έως το 2030».

 

Πρώτο ξενοδοχείο

Τότε: Gulf Hotel (1973)

Πριν από σχεδόν πενήντα χρόνια, το πρώτο ξενοδοχείο 5 αστέρων του Κατάρ άνοιξε για το κοινό. Η χαρακτηριστική, μπρουταλιστική αρχιτεκτονική του Gulf Hotel ήταν ένα από τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα κτίρια της Ντόχα και έθεσε τα πρότυπα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας, η οποία θα επεκταθεί με εντυπωσιακούς ρυθμούς τις επόμενες δεκαετίες.

Τώρα: Rixos Gulf Hotel Doha (2022)

Το Rixos Gulf Hotel Doha, το οποίο άνοιξε το 2022, είναι το πρώτο all-inclusive πολυτελές θέρετρο του Κατάρ και βρίσκεται στο αρχικό κτήριο Gulf Hotel. Αυτό το εντυπωσιακό νέο παραλιακό θέρετρο, επαναλαμβάνοντας τον μεγαλύτερο «αδελφό» του, προσφέρει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και υπέροχη θέα στον ορίζοντα της Ντόχα.

Πρώτο Μουσείο

Τότε: Εθνικό Μουσείο του Κατάρ (1975)

Τα μουσεία του Κατάρ έχουν λάβει διεθνή αναγνώριση για τη φρέσκια ματιά τους στη μουσειολογία της Μέσης Ανατολής και ο πήχης ήταν καλά και αληθινός όταν άνοιξε το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ το 1975. Τώρα γνωστό ως Εθνικό Μουσείο του Κατάρ, είναι μια ωδή στην κληρονομιά και τον πολιτισμό της χώρας . Σήμερα, το κτίριο έχει ανανεωθεί ώστε να μοιάζει με τριαντάφυλλο της ερήμου και είναι μια πραγματικά εκπληκτική προσθήκη στον ορίζοντα της Ντόχα.

Τώρα: 3-2-1 Ολυμπιακό και Αθλητικό Μουσείο (2022)

Από το 1975, η σουίτα μουσείων του Κατάρ αυξήθηκε γρήγορα. Μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες είναι το συναρπαστικό Ολυμπιακό και Αθλητικό Μουσείο 3-2-1, ένας διασκεδαστικός, εξαιρετικά διαδραστικός διεθνής κόμβος για την ιστορία και τη γνώση του αθλητισμού, που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος. Τρία νέα μουσεία, το Art Mill, το Lusail Museum και το Qatar Auto Museum έχουν επίσης ανακοινωθεί για ολοκλήρωση έως το 2030.

 

Πρώτο Πάρκο

Τότε: Al Muntazah Park (1980)

Το μέρος των όμορφων παιδικών αναμνήσεων για πολλούς, το Al Muntazah Park θεωρείται ότι είναι το παλαιότερο δημόσιο πάρκο στο Κατάρ. Το Nowit έχει ανακαινιστεί στο πάρκο Rawdat Al Khail (2022).

Τώρα: Rapid Beautification (από το 2019)

Από το 2019, το εκτεταμένο Έργο Καλλωπισμού του Ashghal έχει δημιουργήσει πάνω από 11 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα καταπράσινων χώρων σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από περισσότερα από 900 χιλιάδες δέντρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άνοιξαν εντυπωσιακά 11 δημόσια πάρκα, συμπεριλαμβανομένου του 5/6 Park, του ζωντανού Box Park και του Al-Gharafa Family Park, το οποίο περιλαμβάνει την πρώτη κλιματιζόμενη διαδρομή πεζοπορίας του Κατάρ.

Πρώτη Δημόσια Παραλία

Στη συνέχεια: Φυσικά όμορφες παραλίες

Ανάμεσα στο Purple Island, η παραλία Al Khor φιλοξενεί χιλιάδες φυτά που μετατρέπουν το νερό σε μια εκπληκτική απόχρωση του μωβ όταν είναι σε πλήρη άνθιση, ενώ οι σπάνιοι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί της παραλίας Zekreet αποτελούν ένα από τα πιο γραφικά σημεία κάμπινγκ της χώρας.

Τώρα: West Bay Beaches (2022)

Τον Νοέμβριο του 2022 άνοιξαν οι πολυαναμενόμενες παραλίες West Bay του Qatar Tourism, όπου τρεις ξεχωριστές παραλίες, η B12, η ​​West Bay Beach και η Doha Sands διατρέχουν το μήκος της ακτογραμμής της Ντόχα. Αν και όλες οι παραλίες είναι φιλικές προς την οικογένεια, βρίσκονται σε κεντρική τοποθεσία και προσιτές σε προσιτές τιμές, η καθεμία προσφέρει μια σαφώς διαφορετική εμφάνιση και αίσθηση.

Πρώτος ουρανοξύστης

Τότε: Pinnacle Residences (1995)

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη Ντόχα χωρίς τους οπτικά εντυπωσιακούς ουρανοξύστες της. Στα 387 πόδια, η πολυκατοικία Pinnacle Residence, η οποία άνοιξε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ήταν σχετικά μικρή για τα σύγχρονα πρότυπα της Μέσης Ανατολής, αλλά σηματοδότησε την αρχή της γρήγορης ανάβασης της πρωτεύουσας στους ουρανούς.

Τώρα: Fairmont Doha και Raffles Doha. The Ned (2022)

Το Fairmont και το Raffles Doha είναι δύο πολυτελή ξενοδοχεία το ένα απέναντι από το άλλο σε όμορφα επιβλητικές κατασκευές που έχουν ένα εντυπωσιακό ύψος 692 πόδια. Επίσης κάνει το ντεμπούτο του στην περιοχή το The Ned, το οποίο άνοιξε τον περασμένο μήνα κατά μήκος των ήρεμων νερών της προκυμαίας Doha Corniche.

Τα πρώτα κτίρια στο The Pearl-Qatar

Τότε: Cugini (2008)

Σήμερα, το The Pearl-Qatar, ένα ανθρωπογενές νησί με δέκα περιοχές εμπνευσμένες από πόλεις της Μεσογείου, είναι συνώνυμο με τα πολυτελή ψώνια, την υπέροχη κουζίνα και τη διαβίωση υψηλής ποιότητας. Το 2008, το νησί είδε το πρώτο του εμπορικό κατάστημα, το Cugini που ανήκει στη Σαουδική Αραβία, να ανοίγει.

Τώρα: Corinthia Yacht Club (2022)

Το πλούσιο ναυτικό παρελθόν του Κατάρ βρήκε ένα περήφανο μοντέρνο σπίτι στο Corinthia Yacht Club, το οποίο άνοιξε πρόσφατα στο The Pearl-Qatar. Το πρόσφατα δημιουργημένο κλαμπ ιδιωτών μελών μόνο με προσκλήσεις βρίσκεται στις όχθες της αστραφτερής παραλίας του Πόρτο Αραβία και θα ενισχύσει τη θέση του νησιού ως καταφύγιο για τους λάτρεις του γιοτ.

Πρώτο μεγάλο αθλητικό τουρνουά

Στη συνέχεια: Qatar ExxonMobil Open (από το 1993)

Το διεθνές ταξίδι φιλοξενίας αθλημάτων της χώρας ξεκίνησε με το τουρνουά τένις Qatar ExxonMobil Open το 1993, το οποίο από τότε διεξάγεται κάθε χρόνο στη Ντόχα.

 

Τώρα: Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA Κατάρ 2022 ™ ( 2022)

Δώδεκα χρόνια απεριόριστης φαντασίας, ανθεκτικότητας και καθαρής ομαδικής εργασίας από τότε που κέρδισε την προσφορά οδήγησε στο μικρό αλλά πανίσχυρο Κατάρ να έχει το προνόμιο να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη. Οκτώ αστραφτερά, αρχιτεκτονικά υπέροχα στάδια, το καθένα με τη δική του ιστορία, έχουν κατασκευαστεί και προετοιμαστεί για το τουρνουά, μερικά από τα οποία θα μετατραπούν σε κοινοτικούς χώρους μετά το τέλος του, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων και καταστημάτων.