Οι εφαρμογές blockchain φαίνεται να έχουν πολλά να προσθέσουν στη διαδικασία επαλήθευσης της ταυτότητας του ταξιδιώτη. Σημαντική είναι επίσης η συνεισφορά τους στην απλούστευση και τη βελτίωση της παρακολούθησης των αποσκευών.

Το blockchain είναι η τεχνολογική υποδομή πίσω από την οποία στηρίχτηκε η κυκλοφορία του bitcoin το 2009. Ουσιαστικά, στον πυρήνα του πρόκειται για ένα κρυπτογραφημένο δίκτυο P2P που αποθηκεύει τις πληροφορίες ως βάση δεδομένων. Όμως στο blockchain κάθε κόμβος στο δίκτυο αποθηκεύει ένα πλήρες αντίγραφο του βιβλίου εγγραφών.

Το εν λόγω σύστημα εμποδίζει την αλλαγή των δεδομένων από ένα μόνο από τα μέρη, γεγονός που εγγυάται ότι διατηρείται η ακεραιότητά τους και ότι είναι πρακτικά αδύνατο να «σπάσει».

Η τεχνολογία blockchain μαζί με τα κινητά και τα βιομετρικά στοιχεία, μπορεί να θέσει τέρμα στην αναποτελεσματικότητα και την απογοήτευση του ταξιδιώτη.

Όλες οι πληροφορίες είναι απολύτως ασφαλείς, επειδή είναι κρυπτογραφημένες. Με αυτόν τον τρόπο, όλες οι διαδικασίες απλοποιούνται, ενώ ο έλεγχος των δεδομένων παραμένει με ασφάλεια στα χέρια του χρήστη.

Ωστόσο, η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αλληλεπίδραση, αλλά βοηθά να γίνει η εν λόγω αλληλεπίδραση με τον χρήστη διαφανή, κατάλληλη και εξατομικευμένη. Η εφαρμογή Blockchain δεν είναι η λύση σε όλα. Πρέπει να εφαρμοστεί για να προσφέρει πολύτιμες λύσεις τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Blockchain και τουρισμός

Η εφαρμογή e blockchain σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες ταξιδιών αναμένεται να κάνει την είσοδό της στην τουριστική βιομηχανία, παρέχοντας νέες ευκαιρίες διασύνδεσης του ταξιδιώτη με τον προορισμό, καθώς και τουριστικές επιχειρήσεις.