Σύνταξη: tourismtoday.gr
Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει πετάξει έξω από τα πρωτοσέλιδα της κρίσης, τον Covid-19, φέτος. Αλλά εκτός από αυτά τα δύο ζητήματα, υπήρχαν πολλοί άλλοι κίνδυνοι για τους ταξιδιώτες το 2022, σύμφωνα με την ανάλυση της A3M, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην έγκαιρη προειδοποίηση κρίσεων.
Μετά από δύο χρόνια μαζικών περιορισμών λόγω της πανδημίας Covid-19, το 2022 επισκιάστηκε πάνω απ’ όλα από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς και από τις συνέπειες στον κόσμο συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών της ενέργειας καθώς και του υψηλού πληθωρισμού.
Αυτό προκλήθηκε επίσης από τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό και τη στρατηγική της Κίνας για μηδενικό Covid.
Πώς παρουσιάστηκε, όμως, η χρονιά σε ό,τι αφορά την κρίση, εκτός από αυτές τις μεγάλες προκλήσεις ειδικά όσον αφορά τον κόσμο των ταξιδιών;
Η κοινωνική ειρήνη κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο
Για παράδειγμα, η αύξηση της βίας στην καθημερινή συνύπαρξη των ανθρώπων είναι εντυπωσιακή, ιδιαίτερα αισθητή στις ΗΠΑ όπου, ως αποτέλεσμα της πολιτικοποίησης των τελευταίων ετών, υπάρχουν όλο και περισσότερες αντιπαραθέσεις, για παράδειγμα στην οδική κυκλοφορία ή σε άλλες καθημερινές καταστάσεις.
Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, το A3M παρατηρεί επίσης υψηλό επίπεδο εγκληματικότητας.
Ο αριθμός των εγκλημάτων ήταν επίμονα υψηλός, για παράδειγμα, στη μεξικανική χερσόνησο Γιουκατάν, η οποία προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, επίσης από την Ευρώπη.
Οι διαμαρτυρίες
Ο αριθμός των διαδηλώσεων ήταν επίσης υψηλός φέτος. Κατά τη διάρκεια των lockdown που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό το 2020 και το 2021, τα γεγονότα σε αυτόν τον τομέα είχαν μειωθεί απότομα.
Φέτος, ωστόσο, η δυσαρέσκεια των πολιτών εκφράστηκε ξανά όλο και περισσότερο. Οι άνθρωποι συχνά βγήκαν στους δρόμους σε σχέση με τις εκλογές ή την τοπική πολιτική.
Οι διαδηλώσεις δεν σταμάτησαν ούτε στην Ευρώπη. Χώρες στη Νότια Αμερική – συμπεριλαμβανομένου του Περού, της Βολιβίας και του Ισημερινού – επηρεάστηκαν ακόμη περισσότερο.
Οι διαδηλώσεις υπάρχουν και τροφοδοτήθηκαν συχνά από την οικονομική κατάσταση, καθώς τα έθνη αυτής της περιοχής συχνά υποφέρουν ιδιαίτερα από τον πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Πρόβλημα στα αεροδρόμια
Οι άνθρωποι συχνά εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους μέσω απεργιών – για παράδειγμα, στα αεροδρόμια, όπου το προσωπικό ήταν σπάνιο, ειδικά το καλοκαίρι, και δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την ξαφνική βιασύνη των αεροπορικών ταξιδιών. Αντίστοιχα, οι επιβάτες έπρεπε να δείξουν δυνατά νεύρα σε πολλά σημεία.
Μεταξύ άλλων, υπήρξαν τεράστιες καθυστερήσεις, ακυρώσεις και απώλεια αποσκευών στην Ευρώπη – κυρίως επειδή τα κύματα ασθενειών επιδείνωσαν το πρόβλημα. Το Άμστερνταμ, για παράδειγμα, έγινε πρωτοσέλιδο.
Η βιομηχανία έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα παρόμοιο πρόβλημα στη Βόρεια Αμερική και επίσης στην Αυστραλία. Λιγότερο επηρεάστηκαν οι χώρες όπου το κόστος προσωπικού είναι παραδοσιακά φθηνότερο – συμπεριλαμβανομένης της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Οι απεργίες συχνά διαρκούν εβδομάδες ή μήνες
Σύμφωνα με το A3M, είναι εντυπωσιακό ότι συχνά γίνονταν πολύ μακροχρόνιες απεργίες στον τομέα των μεταφορών – για παράδειγμα, σε σιδηροδρομικές εταιρείες στη Μεγάλη Βρετανία και σε αεροπορικές εταιρείες στην Ισπανία, όπου το προσωπικό μερικές φορές πάλευε για εβδομάδες και μήνες για καλύτερους μισθούς.
Οι διαμαρτυρίες φούντωσαν ξανά και ξανά για μεγάλες χρονικές περιόδους. Στο Λονδίνο ολόκληρο το σύστημα των μέσων μαζικής μεταφοράς παρέλυσε για αρκετές ημέρες.
Περισσότερες τροπικές καταιγίδες και λιγότερες μεγάλες πυρκαγιές
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η εταιρεία εξέτασε προσεκτικά την εμφάνιση φυσικών γεγονότων. Για παράδειγμα, συνέκρινε τον αριθμό των τροπικών καταιγίδων με το 2021.
Το A3M μέτρησε συνολικά 52 τυφώνες, τυφώνες και κυκλώνες φέτος, περισσότερο από ένα τέταρτο περισσότερο από ό,τι το προηγούμενο έτος. Ο τυφώνας Noru στη Νοτιοανατολική Ασία και ο τυφώνας Ian στη Φλόριντα προκάλεσαν τεράστιες ζημιές και μεγάλο αριθμό θανάτων.
Επιπλέον, η περίοδος των δασικών πυρκαγιών ήταν πολύ έντονη. Υπήρξαν πάρα πολλές πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη φέτος σε σύγκριση με το 2021.
Ωστόσο, ήταν σχετικά ήπιες για τους ανθρώπους άμεσα. Δεν υπήρξαν πολύ μεγάλες και μεγάλες πυρκαγιές όπως αυτές στην Ελλάδα και την Τουρκία το καλοκαίρι του 2021.
Πολλές πυρκαγιές ξέσπασαν επανειλημμένα στην Πορτογαλία, για παράδειγμα. Οι ντόπιοι και οι τουρίστες παρέμειναν ασφαλείς, αλλά οι πυρκαγιές κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις γης.