Ρομπότ για να αυξήσει τις δυνατότητες των δοκιμών PCR για τον Covid-19 θα χρησιμοποιήσει η πόλη του Κόμπε της Ιαπωνίας απο τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Αυτή η πρωτοβουλία θα καταστεί δυνατή μέσω συνεργασίας μεταξύ της πόλης και του κατασκευαστή ιατρικών ρομπότ Medicaroid.

Με βάση το βιοϊατρικό σύμπλεγμα του Κόμπε, η Medicaroid γεννήθηκε από τη συνεργασία μεταξύ του κατασκευαστή εξοπλισμού εργαστηρίου δοκιμών Sysmex με έδρα το Κόμπε και του κατασκευαστή βιομηχανικής ρομποτικής Kawasaki Heavy Industries, οι οποίοι μαζί συνδυάζουν πάνω από 50 χρόνια παγκόσμιας εμπειρίας στον τομέα της ιατρικής και της ρομποτικής.

Η χρήση ρομπότ για τη διεξαγωγή δοκιμών PCR για τον κορωνοϊό όχι μόνο θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης για ιατρικό προσωπικό αλλά και θα αυξήσει τις τρέχουσες δυνατότητες δοκιμών πόλεων των 462 τεστ ημερησίως κατά τρεις ή τέσσερις φορές.

Η χρήση ρομπότ για δοκιμές PCR θα είναι η πρώτη του είδους της στην Ιαπωνία και θα επιτρέψει στους γιατρούς να ελέγχουν τα ρομπότ από απόσταση για να συλλέγουν δείγματα σάλιου ενώ επικοινωνούν με ασθενείς μέσω οθόνης.

Τα ρομπότ θα είναι επίσης ικανά να παραδίδουν / αφαιρούν γεύματα και να λαμβάνουν μετρήσεις θερμοκρασίας σώματος, να μειώνουν το παγκόσμιο φορτίο ιατρικών προσωπικών και να μειώνουν την επαφή τους με τους μολυσμένους.

Πρωτοβουλίες σαν αυτές καθίστανται δυνατές στο Κόμπε, καθώς η πόλη συσσωρεύει ενεργά ινστιτούτα ιατρικής έρευνας και εταιρείες τα τελευταία είκοσι δύο χρόνια ως μέρος του μοντέλου ανάκαμψης της πόλης από το σεισμό του Μεγάλου Χανσίν-Αουάτζι που κατέστρεψε την πόλη το 1995.

Ως αποτέλεσμα αυτού, η πόλη διαθέτει πλέον το μεγαλύτερο βιοϊατρικό σύμπλεγμα της Ιαπωνίας και έχουν δημιουργηθεί ισχυρές σχέσεις μεταξύ της πόλης και των 369 εταιρειών και ιδρυμάτων που λειτουργούν εντός του συμπλέγματος.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι τεχνικές δυνατότητες των ιδιωτικών εταιρειών από μόνες τους δεν θα αρκούσαν για την επίτευξη των δυνατοτήτων δοκιμών PCR, οπότε η πόλη δημιούργησε την πλατφόρμα και συνεργάστηκε με νοσοκομεία για την εφαρμογή της, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα παρέχει την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες κατασκευής.

Με την πόλη να συνεργάζεται ήδη με τη Sysmex και τον Ιατρικό Σύλλογο Κόμπς, αυτή η νέα συνεργασία με το Medicaroid θα είναι το τρίτο μέτρο που έχει λάβει η πόλη για να επεκτείνει τις δυνατότητες δοκιμών PCR ενόψει πιθανού δεύτερου κύματος COVID-19.