Tις υψηλές δυνατότητες του Ιράν στον τομέα του ιατρικού τουρισμού τόνισε ο Πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο επιλέγουν το Ιράν για την ιατρική τους θεραπεία.

Απευθυνόμενος σε συνέδριο για την ιατρική έρευνα στην Τεχεράνη, ο Αχμαντινετζάντ είπε ότι 30.000 άνθρωποι έρχονται στο Ιράν κάθε χρόνο για να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

«Η Ιατρική περίθαλψη στο Ιράν είναι πιο ασφαλής, βασισμένη στη γνώση και φθηνότερη», τόνισε ο Αχμαντινετζάντ, και πρόσθεσε: «Εν τω μεταξύ, υπάρχουν πολλά πολιτιστικά αξιοθέατα στη χώρας μας».

«Μέχρι πριν από 8 χρόνια, πολλοί άνθρωποι ταξίδευαν στο εξωτερικό για να λάβουν ιατρική περίθαλψη, ενώ τώρα δεχόμαστε επισκέπτες σε ορισμένους (ιατρικούς) τομείς και στην πραγματικότητα έχουμε ιατρικό τουρισμό», υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Το Ιράν έχει γνωρίσει μεγάλη πρόοδο στην επιστήμη και την τεχνολογία τα τελευταία χρόνια, ιδίως στον ιατρικό και φαρμακευτικό τομέα.

Πρόσφατα μάλιστα, ο Ιρανός υπουργός Υγείας, Marziyeh Vahid Dastjerdi ανακοίνωσε ότι η χώρα θα ξεκινήσει σύντομα την παραγωγή 15 διαφορετικών ειδών αντικαρκινικών φαρμάκων.

«Οι 15 τύποι φαρμάκων μονοκλωνικού αντι-σώματος συντίθενται με τη βοήθεια του επιστημονικού τμήματος του Προεδρικού Γραφείου, χρησιμοποιώντας  υψηλή τεχνολογία», δήλωσε ο Vahid Dastjerdi.

Σημειώνοντας ότι αυτά τα αντικαρκινικά φάρμακα παράγονταν έως τώρα μόνο δύο έως τρεις δυτικές εταιρείες, ανακοίνωσε την εισαγωγή στην αγορά μονοκλωνικών αντισωμάτων ιρανικής κατασκευής μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων είμαι μια σχετικά νέα καινοτομία στη θεραπεία του καρκίνου. Παρόλο που αρκετά φάρμακα μονοκλωνικών  αντισωμάτων  είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου, δεν είναι σαφές το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιούν αυτά τα νέα φάρμακα.

Κώστας Μπιλιάνης