της Εύας Οικονομάκη

Διεθνείς παραγωγές υψηλών απαιτήσεων προσελκύει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, με αιχμή την Αθήνα, η οποία μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό στούντιο για την πραγματοποίηση γυρισμάτων.

Η Amazon, η Disney, το Apple TV και η NBCUniversal είναι λίγα μόνο από τα ονόματα που φέρνουν αέρα… Χόλιγουντ στην Αθήνα, ενισχύοντας σημαντικά τη βιομηχανία οπτικοακουστικών μέσων της χώρας και αναδεικνύοντας την ελληνική πρωτεύουσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Ηδη, η Ελλάδα, και δη η Αθήνα, έχει φιλοξενήσει δεκάδες παραγωγές από διεθνούς κύρους εταιρείες, ενώ συνεχώς πραγματοποιούνται ζυμώσεις για την προσέλκυση περισσότερων σειρών και ταινιών που θα αναβαθμίσουν έτι περαιτέρω το προφίλ της χώρας ως τουριστικού προορισμού. Σημαντικό ρόλο στη σύναψη συμφωνιών διαδραματίζει το Γραφείο Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών της Αθήνας (Athens Film Office), που δημιούργησε ο Δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) και έχει συνδράμει στα γυρίσματα περισσότερων από είκοσι διεθνών και ελληνικών οπτικοακουστικών παραγωγών. Στόχος είναι η ελληνική πρωτεύουσα να αποκτήσει ισχυρή παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, ακολουθώντας τις πρακτικές μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Από τον Μάρτιο του 2020, όταν και ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα το Athens Film Office έχει εξυπηρετήσει περισσότερες από 100 ελληνικές και ξένες παραγωγές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γραφείου, Στάθη Καλογερόπουλο, ενώ μόνο για το 2021 διοχετεύτηκαν στην τοπική κοινωνία της Αθήνας περισσότερα από 65 εκατ. ευρώ χάρη στην οπτικοακουστική βιομηχανία. Για το επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων, θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα τα γυρίσματα μιας αυστραλιανής ταινίας, καθώς και μιας σειράς για τη σουηδική τηλεόραση.

Εκπαίδευση

Εμπόδιο, πάντως, για την προσέλκυση περισσότερων διεθνών παραγωγών αποτελεί η τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού, και δη καταρτισμένου. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την προετοιμασία μιας νέας γενιάς εργαζομένων στον χώρο του διεθνούς κινηματογράφου και με δεδομένη την αυξανόμενη ζήτηση σε ειδικότητες πίσω από τις κάμερες, το Athens Film Office (AFO) του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τον αμερικανικό κολοσσό NBCUniversal και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες δύο προγράμματα για επιμόρφωση στην ειδικότητα του βοηθού παραγωγής. Το πρόγραμμα ολοκλήρωσαν 52 σπουδαστές, οι οποίοι μέσω των σεμιναρίων είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις και πρακτική κατανόηση του ρόλου του βοηθού παραγωγής, προκειμένου στη συνέχεια να μπορούν να απασχοληθούν είτε σε εξωτερικά γυρίσματα, είτε εσωτερικά, σε γραφεία.

Γάμος αλά ελληνικά 3

Με φόντο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς θα ξεκινήσουν στις 20 Ιουνίου τα γυρίσματα της τρίτης ταινίας «Γάμος Αλά Ελληνικά» (My Big Fat Greek Wedding), με πρωταγωνίστρια τη διάσημη Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό και παραγωγό, Νία Βαρντάλος. Σημαντικό μέρος των γυρισμάτων της ρομαντικής κωμωδίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και στην Κέρκυρα, με τις δύο πρώτες ταινίες να σημειώνουν μεγάλη επιτυχία, συμβάλλοντας σημαντικά στην προβολή της Ελλάδας ως προορισμού και στην ενίσχυση του τουρισμού.

Greek Salad

Σε ένα υπαίθριο κινηματογραφικό στούντιο έχουν μετατραπεί αρκετές συνοικίες της Αθήνας τον Ιούνιο για να φιλοξενήσουν τα γυρίσματα της διεθνούς σειράς «Greek Salad» για λογαριασμό της συνδρομητικής πλατφόρμας Amazon Prime, τα οποία ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου.

Πρόκειται για μία σειρά 8 επεισοδίων που θα προβληθεί το 2023, με το συνολικό κόστος της παραγωγής να διαμορφώνεται γύρω στα 8 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη σειρά αποτελεί ουσιαστικά την τηλεοπτική συνέχεια της κινηματογραφικής τριλογίας του πολυβραβευμένου Γάλλου σκηνοθέτη Σεντρίκ Κλαπίς.

Greatest days

Μέχρι το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα διαρκέσουν και τα γυρίσματα του πολυαναμενόμενου βρετανικού μιούζικαλ Greatest days. Το μιούζικαλ του δημοφιλούς βρετανικού συγκροτήματος Take That θα έχει επίσης ως σκηνικό τις γειτονιές της Αθήνας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αναλάβει η ηθοποιός Ασλινγκ Μπι.

Rise

Αρωμα Ελλάδας έχει και η ταινία «Rise», με θέμα τη ζωή της οικογένειας Αντετοκούνμπο από την Αθήνα και τα Σεπόλια μέχρι τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, η οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 24 Ιουνίου. Η ταινία, ένα σημαντικό μέρος των γυρισμάτων της οποίας πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, είναι παραγωγής της Disney για το συνδρομητικό τηλεοπτικό δίκτυο της, Disney+, και η πλοκή της βασίζεται στην πορεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, με αιχμή τα παιδικά του χρόνια στη Νιγηρία, το ταξίδι της οικογένειάς του στην Ελλάδα και το όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τους τρεις αδερφούς, τον Γιάννη, τον Θανάση και τον Κώστα, οι οποίοι πλέον αγωνίζονται στο NBA.

Crimes of the future

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι τα γυρίσματα της ταινίας Crimes of the future, του βραβευμένου Καναδού σεναριογράφου και σκηνοθέτη, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, η οποία διεκδικεί με αξιώσεις μια διάκριση στο 75ο Φεστιβάλ των Καννών που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Το επιστημονικής φαντασίας θρίλερ που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, θα διαγωνιστεί επίσημα στο Φεστιβάλ Καννών 2022, όπου και θα κάνει την πρεμιέρα του.

Τεχεράνη

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι με φόντο την ελληνική πρωτεύουσα τα γυρίσματα για την τρίτη σεζόν της δημοφιλούς δραματικής σειράς «Τεχεράνη», η οποία απέσπασε τον περασμένο Νοέμβριο βραβείο Emmy και από τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα της Apple TV, έχει καθηλώσει εκατομμύρια τηλεθεατών παγκοσμίως.

Το 90% των γυρισμάτων των δύο πρώτων σεζόν της ισραηλινής σειράς, με πρωταγωνίστρια την Ταμάρ Ραμπινιάν, πραγματοποιήθηκε στην Αττική, με την πλατεία Ομονοίας, την πλατεία Θεάτρου, το Πεδίον του Αρεως, το Μαρούσι, την Καλλιθέα και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να δεσπόζουν στους τηλεοπτικούς δέκτες. Η «Τεχεράνη» προβάλλεται από τη συνδρομητική διαδικτυακή πλατφόρμα Apple TV.