Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η Ελλάδα για τους ξένους εκατομμυριούχους, σύμφωνα με έκθεση της Henley & Partners. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία ο αριθμός τους το 2022 ανήλθε σε 1.000 ενώ για το 2023 αναμένεται να αυξηθεί σε 1.200.

Η κορυφαία δεκάδα των προορισμών για τους εύπορους πολίτες

  • Αυστραλία
  • Ήνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • Σιγκαπούρη
  • ΗΠΑ
  • Ελβετία
  • Καναδάς
  • Ελλάδα
  • Γαλλία
  • Πορτογαλία
  • Νέα Ζηλανδία
Henley & Partners

Το ελληνικό πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας ενισχύει τη δημοτικότητά του ενώ με το ελάχιστο όριο της απαιτούμενης επένδυσης σε ακίνητα σε περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος και η Σαντορίνη, να διπλασιάζεται σε 500.000 ευρώ. Στον αντίποδα, οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκροές εκατομμυριούχων προβλέπεται να είναι οι: Κίνα, Ινδία, Βρετανία, Ρωσία, Βραζιλία.

Συνολικά, 122.000 εκατομμυριούχοι (ορίζονται ως άτομα που διαθέτουν πλούτο τουλάχιστον 1 εκατ. δολαρίων σε επενδύσεις) αναμένεται να μεταναστεύσουν φέτος και άλλοι 128.000 το 2024.

“Γενικά, η κινητικότητα των εύπορων οικογενειών του πλανήτη επιστρέφει στα προ-πανδημίας επίπεδα, με αξιοσημείωτες εξαιρέσεις τις πρώην κορυφαίες θελκτικές χώρες για τους έχοντες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ” υπογραμμίζει ο Δρ. Γεργκ Στέφεν, Διευθύνων Σύμβουλος της Henley & Partners.

Henley & Partners

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να «χάσει» 3.200 εκατομμυριούχους το 2023, ένα νούμερο υψηλότερο ακόμη και από την Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμο κατάσταση (3.000) με αποτέλεσμα να καταστεί τρίτο στις «απώλειες» πλουσίων, πίσω μόνο την Κίνα (13.500) και την Ινδία (6.500). Μάλιστα, η «φυγή» είναι διπλάσια από εκείνη του περασμένου έτους, όταν αποχώρησαν 1.600 εκατομμυριούχοι.

Η Αυστραλία που βρίσκεται στην «κορυφή» αναμένεται να προσελκύσει 5.200 εκατομμυριούχους το 2023, και παρόλο που τα ΗΑΕ πέφτουν στη 2η θέση μετά το ρεκόρ του 2022, θα υποδεχτούν 4.500 νέοι εκατομμυριούχους. Η Σιγκαπούρη στην 3η θέση θα καλωσορίσει 3.200 εκατομμυριούχους, που αποτελεί ιστορικό υψηλό για τη χώρα, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ με αναμενόμενη εισροή 2.100 εκατομμυριούχων.

Το Ισραήλ χάνει τη θέση του από το Top 10 καθώς οι εκατομμυριούχοι που θα το επιλέξουν ανέρχονται μόλις σε 600 σε σύγκριση με τους 1.100 το 2022.

Το έτος αιχμής για την πτωτική πορεία της Βρετανίας ήταν το 2017, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Πριν από αυτό, οι εκατομμυριούχοι μετανάστευαν μαζικά στη χώρα, με τον καθηγητή Τρέβορ Γουίλιαμς, πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Lloyds Bank να επισημαίνει πως: «ό,τι κι αν σκεφτεί κανείς για τα πλεονεκτήματα του Brexit, η Βρετανία έχει πολύ αφιλόξενη για τους εκατομμυριούχους».

Η Σουνίτα Σινχ Νταλά της Hourani & Partners συμφωνεί, προσθέτοντας ότι «η πρωτοφανής πολιτική μεταβλητότητα, το αυξανόμενο χρέος, το δυσλειτουργικό σύστημα υγείας, τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και ένα κακό κλίμα γενικά, πλήττουν την εικόνα του Λονδίνου».

«Τα μαθήματα για όσους ελπίζουν να προσελκύσουν εκατομμυριούχους είναι ξεκάθαρα: Η πολιτική σταθερότητα, τα καθεστώτα χαμηλής φορολογίας και ο βαθμός προσωπικών ελευθεριών, αποτελούν βαρόμετρα για εκείνους.

Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος συνιστά τον μεγαλύτερο παράγοντα μετεγκατάστασης εκατομμυριούχων. Αλλά με τις εκλογές σε πολλές βασικές δυτικές χώρες τους επόμενους 18 μήνες, οι εκατομμυριούχοι διατηρούν στάση αναμονής, με τα βλέμματά τους στραμμένα ιδιαιτέρως στους Αγγλοσάξονες» διαμηνύει ο βραβευμένος δημοσιογράφος Μίσα Γκλένι.