Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Βενετία  κερδίζει 1 εκατ. ευρώ τις πρώτες 11 ημέρες εφαρμογής του τουριστικού φόρου. Το κόστος εισόδου ορίζεται επί του παρόντος στα 5 ευρώ και ισχύει για ημερήσιους επισκέπτες με εξαίρεση των κατοίκων της περιοχής του Βένετο, των μαθητών και των παιδιών κάτω των 14 ετών.

Τις πρώτες 11 ημέρες -από τις 25 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου- η πόλη έκοψε 195.000 εισιτήρια συγκεντρώνοντας συνολικά 977.430 ευρώ.

Το ποσό ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες, αλλά εξακολουθεί να είναι μικρότερο από το κόστος της δημιουργίας του συστήματος online κρατήσεων, των ενημερωτικών εκστρατειών και των ελέγχων εισιτηρίων (3 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Από τις 25 Απριλίου, η “Βασίλισσα της Αδριατικής” εφαρμόζει τουριστικό φόρο για ημερήσιους ταξιδιώτες.
Η δοκιμαστική περίοδος για αυτήν τη χρέωση καλύπτει 29 ημέρες τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και επίσημων αργιών.

Μετά τη δοκιμαστική περίοδο, η χρέωση μπορεί να αυξηθεί στα 10 ευρώ ανά ημέρα. Επίσης, επιβάλλονται πρόστιμα έως και 300 ευρώ για όσους επιχειρήσουν να επισκεφθούν την πόλη χωρίς εισιτήριο.

Το μέτρο που έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από τους ντόπιους και σύγχυση στους επισκέπτες, θεσπίστηκε για να περιοριστεί ο αριθμός των επισκεπτών μίας ημέρας.
Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι της Βενετίας το επέκριναν ως αναποτελεσματικό στον έλεγχο του αριθμού τουριστών.
Υποστηρίζουν ότι το τέλος είναι αντίθετο με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν θα κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το overtourism, ενώ κατακρίνουν το δημοτικό συμβούλιο ότι παραβλέπει κρίσιμα ζητήματα όπως η στέγαση.