Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Γερμανοί τουρίστες ξόδεψαν περισσότερα και έκαναν μεγαλύτερες διακοπές αυτό το καλοκαίρι, όπως αποκαλύπτει το Travel Barometer Summer 2023 της DER Touristik.

Η μελέτη ανέλυσε τις κρατήσεις και τη ταξιδιωτική συμπεριφορά των Γερμανών -μεταξύ 1 Ιουνίου και 30 Σεπτεμβρίου- που επέλεξαν για διακοπές φέτος την Dertour ή τις αδελφές μάρκες Jahn Reisen, ITS, Meiers Weltreisen και Travelix.

  • Οι τάσεις του περασμένου καλοκαιριού και χειμώνα για ξενοδοχεία υψηλότερης ποιότητας και προσφορές all inclusive συνεχίστηκαν.
  • Τα κοντινά εσωτερικά ταξίδια και οι οικογενειακές διακοπές, αυξήθηκαν.
  • Οι ταξιδιώτες κάνουν και πάλι κράτηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εκ των προτέρων.

Μεγαλύτερες διακοπές

Οι πελάτες της DER Touristik αφιέρωσαν γενικά περισσότερο χρόνο σε διακοπές αυτό το καλοκαίρι.

  • Διακοπές σε κοντινές αποστάσεις παραλίας 9 ημέρες (έναντι 8,5 ημερών πέρυσι).
  • Παραθαλάσσιες διακοπές μεγάλων αποστάσεων 10 ημέρες (έναντι 7,5 ημερών).

Έκαναν επίσης κράτηση νωρίτερα, με τον Ιανουάριο ως τον μήνα αιχμής κρατήσεων φέτος σε πλήρη αντίθεση με τον Μάιο του περασμένου έτους, κυρίως χάρη στις εκπτώσεις για έγκαιρες κρατήσεις.

Το ποσοστό των κρατήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε ταξιδιωτικά πρακτορεία παρέμεινε αμετάβλητο στο 60%.

Περισσότερες διακοπές all inclusive

  • Σχεδόν οι μισοί (45%) από τους πελάτες του ομίλου επέλεξαν διακοπές all inclusive αυτό το καλοκαίρι, σημειώνοντας αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • Αντίθετα, οι διακοπές με ημιδιατροφή και μόνο πρωινό μειώθηκαν κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στο 21% και 26% αντίστοιχα.

Ανώτερες κατηγορίες ξενοδοχείων

  • Το 80% των πελατών της DER Touristik πέρασαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές το 2023 σε ξενοδοχείο τεσσάρων ή πέντε αστέρων (έναντι 79% το περασμένο καλοκαίρι).
  • Η ζήτηση για πολυτελή ξενοδοχεία αυξήθηκε ελαφρά, 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 25%, ενώ το 55% έκανε κράτηση σε ακίνητο 4 αστέρων (-1 π.μ.).

«Η γενική τάση προς ξενοδοχεία υψηλότερης κατηγορίας, την οποία βλέπουμε από το καλοκαίρι του 2022, είναι εδώ για να μείνει παρά τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση του αυξημένου κόστους διαβίωσης», εξήγησε ο Sven Schikarsky, διευθυντής προϊόντων της DER Touristik.

Η Ελλάδα στους top προορισμούς

Η Ισπανία, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ιταλία ήταν οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί μικρών αποστάσεων για τους πελάτες της DER Touristik αυτό το καλοκαίρι.

Η Βόρεια Αμερική, ο Ινδικός Ωκεανός, η Καραϊβική, η Ταϊλάνδη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι top περιοχές στα ταξίδια μακρινών αποστάσεων.