Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η προστιθέμενη αξία του τουριστικού τομέα στην Ολλανδία, αυξήθηκε κατά 13,1% το 2021 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας τα 19 δις ευρώ.

Ο κλάδος ανέκαμψε εν μέρει από την απότομη πτώση που σχετίζεται με τον κορωνοϊό το 2020, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία της Ολλανδίας (CBS).

Επειδή η προστιθέμενη αξία του τουριστικού τομέα αυξήθηκε περισσότερο από την ολλανδική οικονομία συνολικά το 2021, το μερίδιο του κλάδου στην ολλανδική οικονομία αυξήθηκε από 2,3% σε 2,5%.
Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από το επίπεδο πριν από την πανδημία. Το 2019, ο τουρισμός αντιπροσώπευε το 4,4% της ολλανδικής οικονομίας.

Η ανάκαμψη δεν ήταν ορατή σε όλα τα μέρη του τουριστικού τομέα. Οι κλάδοι της φιλοξενίας, των αερομεταφορών και των ταξιδιωτικών γραφείων σημείωσαν ισχυρή επιστροφή το 2021.

Αλλά η τέχνη και ο πολιτισμός είδαν την προστιθέμενη αξία τους να πέφτει ακόμη περισσότερο από ό,τι το πρώτο έτος του κορωνοϊού.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ένωση Μουσείων δήλωσε ότι ο αριθμός των επισκεπτών εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από τους αριθμούς πριν από την πανδημία. Και πολλά μουσεία αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Πόσα ξόδεψαν οι τουρίστες στην Ολλανδία

Πέρυσι, οι τουρίστες ξόδεψαν 5,7 δις ευρώ περισσότερα στην Ολλανδία σε σχέση με το 2020, αλλά το ποσό ήταν ακόμα 31,9 δις χαμηλότερα από τις τουριστικές δαπάνες του 2019.
Η μερική ανάκαμψη οφειλόταν κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό.

  • Οι Ολλανδοί τουρίστες ξόδεψαν 37,8 δις ευρώ στην Ολλανδία πέρυσι.
  • Οι διεθνείς τουρίστες στην Ολλανδία δαπάνησαν 17,8 δις ευρώ, έναντι 34,7 δις ευρώ το 2019.

Η ανάκαμψη του τουριστικού τομέα πήγε χέρι-χέρι με τη χαλάρωση των περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Κατά τους πρώτους μήνες του 2021, η Ολλανδία και πολλές άλλες χώρες εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε αυστηρό lockdown.
Όμως τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του Covid-19 χαλάρωσαν κατά τη διάρκεια του έτους.

Συνεχίστηκε η μείωση της απασχόλησης στον τουρισμό

Παρά την αύξηση του τουρισμού, η μείωση της απασχόλησης στον τουρισμό συνεχίστηκε το 2021.
Πέρυσι, ο αριθμός των ετών εργασίας στον κλάδο μειώθηκε κατά 4,3%.

Όπως ανέφερε η CBS «λόγω μέτρων κρατικής στήριξης, η απασχόληση το 2020 μειώθηκε πολύ λιγότερο από τις τουριστικές δαπάνες και την προστιθέμενη αξία.

Κάποιοι από το προσωπικό που παρέμειναν στην υπηρεσία με μισθολογική υποστήριξη το 2020 αποχώρησαν το 2021, προκαλώντας περαιτέρω πτώση της απασχόλησης στον τουρισμό».