Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Vitaly Savelyov, αποκάλυψε σήμερα Τρίτη 22 Μαρτίου, πως μέχρι στιγμής 78 ρωσικά αεροσκάφη κατασχέθηκαν στο εξωτερικό.

«Χάσαμε 78 αεροπλάνα», είπε ο Vitaly Savelyev. Όπως διευκρίνισαν αυτά τα αεροσκάφη κατασχέθηκαν στο εξωτερικό και ότι δεν θα επιστραφούν στη Ρωσία.

Όπως είναι ήδη γνωστό -λόγω των διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία- μεγάλος αριθμός κατασκευαστών αεροσκαφών διέκοψαν τις παραδόσεις αεροπλάνων και εξαρτημάτων στη Ρωσία. Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έχουν μισθώσει 515 αεροσκάφη στο εξωτερικό.

Η Ρωσία έχει υιοθετήσει νόμο που επιτρέπει στις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες να καταχωρούν αεροσκάφη που έχουν μισθωθεί από ξένες εταιρείες στο ρωσικό μητρώο αεροσκαφών.
Αλλά οι εγχώριες αεροπορικές εταιρείες διστάζουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το δικαίωμα προς το παρόν, φοβούμενοι ότι θα διακυβεύσει περαιτέρω τους δεσμούς με διεθνείς εταίρους.

Η Ρωσία διέθετε 1.367 αεροπλάνα όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις και σχεδόν 800 από αυτά καταχωρήθηκαν στο εθνικό μητρώο αεροσκαφών, είπε ο υπουργός Μεταφορών, χωρίς να διευκρινίσει πόσα από τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων αεροσκαφών είχαν ενοικιαστεί από παγκόσμιες εταιρείες leasing.

Σχεδόν όλα τα αεροπλάνα Boeing και Airbus που χρησιμοποιούν οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες είναι ταξινομημένα στις Βερμούδες και την Ιρλανδία. Πριν από μια εβδομάδα, οι αρχές των Βερμούδων και της Ιρλανδίας ανέστειλαν την πιστοποίηση όλων των αεροσκαφών από τη Ρωσία.