Σύνταξη: tourismtoday.gr

Περίπου 100 ψεύτικα πιστοποιητικά δοκιμών Covid εντοπίζουν καθημερινά οι ελεγκτές στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οπως ενημέρωσαν οι αξιωματούχοι των συνόρων επιτροπή στο Κοινοβούλιο, τα έγγραφα είναι σχετικά χαμηλής τεχνολογίας. Και είναι αρκετά εύκολο να πλαστογραφηθούν.

«Αλλά και δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πόσα ψεύτικα πιστοποιητικά περνούν χωρίς να εντοπιστούν», υπογράμμισε η Λούσι Μόρετον, αξιωματικός της Ένωσης Υπηρεσιών Μετανάστευσης (ISU), που εκπροσωπεί τη μετανάστευση συνόρων και το τελωνειακό προσωπικό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το συνοριακό προσωπικό εντοπίζει με επιτυχία ψεύτικα έγγραφα που προφανώς φαίνονται ψεύτικα. Ωστόσο, ένας άγνωστος αριθμός πλαστών καλής ποιότητας θα μπορούσε να περάσει.
Περίπου 20.000 άνθρωποι εισέρχονται στη χώρα κάθε μέρα, εκ των οποίων οι περισσότεροι με φορτηγά.

Η Λούσι Μόρετον, δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν «λίγα ή καθόλου» στοιχεία σχετικά με το πόσο καλά οι άνθρωποι συμμορφώνονται με τους κανόνες καραντίνας.

Πώς εντοπίζουν τα ψεύτικα πιστοποιητικά δοκιμών Covid

«Τα καταλαβαίνουμε αν υπάρχει κάποιο ορθογραφικό σφάλμα κάπου», είπε η κ.Μόρετον. Τόνισε επίσης ότι τα έγγραφα ελέγχονται έναντι μιας σειράς κωδικών αριθμών. Αλλά «είναι πολύ εύκολο να χτυπηθούν ηλεκτρονικά δυστυχώς».

Πρόσθεσε επίσης πώς «πολλοί έλεγχοι στα σύνορα βασίζονται στην εμπιστοσύνη. Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους όταν λένε ότι δεν έχουν βρεθεί χώρα της κόκκινης λίστας τις τελευταίες 10 ημέρες».

Η Europol προειδοποίησε από τον Φεβρουάριο για την παράνομη πώληση ψευδών αρνητικών πιστοποιητικών δοκιμής Covid.