Τα αεροπορικά ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαμψαν στο 75% των επιπέδων πριν από την πανδημία του 2019 πέρυσι.
Ωστόσο οι καθυστερήσεις και ακυρώσεις σε πτήσεις στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, φρενάρισαν την ανάκαμψη στα αεροπορικά ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA).

  • Περισσότεροι από 224 εκατομμύρια επιβάτες ταξίδεψαν από και προς τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Ο αριθμός αυξήθηκε από 65,4 εκατομμύρια επιβάτες το 2021, υπογραμμίζοντας την ισχυρή ζήτηση επιβατών καθώς ο κλάδος συνέχιζε την ανάκαμψη μετά την πανδημία.
  • Περίπου το 2% όλων των πτήσεων ακυρώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2022.
  • Μάιος και Ιούνιος επηρεάστηκαν περισσότερο, καθώς τα ταξίδια επανήλθαν από την κρίση του Covid.

Λήψη μέτρων για τις διακοπές

Η επιταχυνόμενη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους «δημιούργησε προκλήσεις» για τους ταξιδιωτικούς φορείς.
Αποτέλεσμα ήταν η λήψη μέτρων για τη διαχείριση της διακοπής των πτήσεων και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας, ανέφερε η CAA.

Αυτό επηρέασε την απόδοση του χρόνου. Μόλις το 63% των πτήσεων να θεωρείται ότι εκτελούνταν στην ώρα τους, εντός 15 λεπτών από το προγραμματισμένο, με μείωση από τα επίπεδα προ της πανδημίας 75%. Η μέση καθυστέρηση ήταν 22 λεπτά.

Οι καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων χιονιού και παγετού, συνέβαλαν επίσης στις ακυρώσεις τον Δεκέμβριο.

Ποια αεροδρόμια προσέγγισαν τα επίπεδα του 2019

Μεταξύ των 10 μεγαλύτερων αεροδρομίων του Ηνωμένου Βασιλείου, το Μπρίστολ ήταν πιο κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα.
Σχεδόν οκτώ εκατομμύρια επιβάτες ταξίδεψαν μέσω του αεροδρομίου που αντιπροσωπεύουν το 89% των αριθμών του 2019, ακολουθούμενο από το Στάνσετ με 83%.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί

  • Η Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων των Καναρίων Νήσων, ήταν ο πιο δημοφιλής ευρωπαϊκός προορισμός το 2022. Περίπου 16% του συνόλου των επιβατών ταξίδεψαν εκεί. Ήταν σχεδόν 37 εκατομμύρια, στο 83% του επιπέδου του 2019.
  • Η Ιρλανδία και η Ιταλία ήταν η κάθε μία στο 5% του συνόλου -10,3 εκατομμύρια επιβάτες ταξίδεψαν στην Ιρλανδία και 11,9 εκατομμύρια στην Ιταλία- αντιπροσωπεύοντας το 78% και το 74% των επιπέδων τους το 2019, αντίστοιχα.
  • Τα ταξίδια στις ΗΠΑ συνέχισαν να ανακάμπτουν με περισσότερους από 15 εκατομμύρια επιβάτες, που αντιπροσωπεύουν το 70% του 2019.

Η ανάκαμψη σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας

Η ανάκαμψη σε ολόκληρη τη χώρα ήταν ως επί το πλείστον συνεπής. Τα αεροδρόμια του Λονδίνου, τα περιφερειακά και της Σκωτίας βρίσκονται περίπου στο 74% των επιπέδων του 2019.

Η Ουαλία έφτασε το 79% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο. Στη Βόρεια Ιρλανδία, το διεθνές αεροδρόμιο Μπέλφαστ έφτασε το 77% των επιβατών του 2019.

Οι εκτιμήσεις για το 2023

«Περισσότεροι από τρεις φορές περισσότεροι άνθρωποι πέταξαν από και προς τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου πέρυσι σε σύγκριση με το 2021, καταδεικνύοντας τη σαφή επιθυμία τους να επιστρέψουν στα ταξίδια», δήλωσε η Anna Bowles, επικεφαλής των καταναλωτών της CAA.

Σχετικά για το 2023 εκτιμά ότι «θα υπάρχει αυξημένη ανθεκτικότητα και συνεχείς βελτιωμένες επιδόσεις από τις αεροπορικές εταιρείες. Αυτό θα δώσει στους επιβάτες την  αυτοπεποίθηση να συνεχίσουν τα ταξίδια».