Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το αεροδρόμιο Schiphol ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου ότι μπορεί να εξυπηρετήσει 293.000 πτήσεις το καλοκαίρι του 2024 -δηλαδή 13.000 περισσότερες από ό,τι είχε ανακοινωθεί προηγουμένως- εάν οι αεροπορικές εταιρείες μειώσουν το βάρος στις ώρες αιχμής.

Σύμφωνα με το αεροδρόμιο, οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν ότι απαιτείται περιορισμένη μείωση σε ώρες αιχμής για να επιτραπεί η ασφαλής και σταθερή λειτουργία.

Για ολόκληρο το έτος 2024, ο κόμβος του Άμστερνταμ θα έχει χωρητικότητα 483.000 πτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι η προηγούμενη μείωση των 460.000 πτήσεων δεν ισχύει πλέον.

Το υπουργικό συμβούλιο θέλει να μειώσει ο αερολιμένα τον μέγιστο αριθμό μετακινήσεων πτήσεων από 500.000 σε 460.000 από τον Απρίλιο. Στόχος είναι να μειωθεί η ηχορύπανση γύρω από το αεροδρόμιο.

Ο κλάδος των αερομεταφορών έχει εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για το σχέδιο. Οι αεροπορικές εταιρείες είναι σθεναρά κατά της συρρίκνωσης και το παλεύουν στα δικαστήρια.
Ο απερχόμενος υπουργός Υποδομών Mark Harbers έβαλε το σχέδιο σε αναμονή τον Νοέμβριο μετά από έντονες επικρίσεις από την αεροπορική βιομηχανία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

«Εξετάσαμε ό,τι ήταν λειτουργικά δυνατή η απομάκρυνση του πειραματικού σχήματος από το τραπέζι, δήλωσε η Patricia Vitalis, Εκτελεστική Διευθύντρια Επιχειρήσεων του Royal Schiphol Group.

Πλέον είναι δυνατές περισσότερες πτήσεις, αλλά αυτό είναι μόνο ασφαλές και υπεύθυνο με την προϋπόθεση ότι μειώνουμε την πίεση σε συγκεκριμένες ώρες αιχμής».

Όπως αναφέρει το αεροδρόμιο, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Η KLM εξέφρασε την ικανοποίηση της για το σχέδιο χωρητικότητας. «Αυτό θα επιτρέψει στην KLM να συνεχίσει την ανάρρωσή της μετά τη σοβαρή περίοδο του κορωνοϊού», ανέφερε η αεροπορική εταιρεία.