Σύνταξη: tourismtoday.gr

Περισσότερες από 1.000 πτήσεις προς τις ΗΠΑ κινδυνεύει να χάσει KLM λόγω της μείωσης μεγέθους του Schiphol.

Οι μειωμένες πτήσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να χάσουν 1.135 slots στο Schiphol. Εάν η KLM χάσει τον ίδιο αριθμό slots στα αμερικανικά αεροδρόμια, αυτό ανέρχεται στο 22% των συνολικών πτήσεων της.

Η Ολλανδία έχει μια αεροπορική συνθήκη ανοιχτού ουρανού με τις ΗΠΑ, η οποία ορίζει ότι και οι δύο χώρες έχουν απεριόριστη πρόσβαση η μία στην αγορά της άλλης.

Μια διαδικασία κατά των σχεδίων συρρίκνωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ο υπουργός Υποδομών της Ολλανδίας Mark Harbers αποφάσισε να μην την περιμένει και να προχωρήσει στην μείωση πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Schiphol από 500.000 σε 460.000 τον Απρίλιο και στις 452.500 για τον χειμώνα.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ θεωρεί ότι αυτό αποτελεί παραβίαση της συνθήκης.

Σύμφωνα με πηγές η KLM βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο, το οποίο τόνισε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσα slots θα μπορούσε να χάσει η ολλανδική αεροπορική εταιρεία. Παράλληλα η KLM, αναμένει από τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν μια στάση αντιστοίχισης και να μειώσουν τον ίδιο αριθμό slots που χάνουν οι αμερικανικοί αερομεταφορείς στο Schiphol.