Σύνταξη: tourismtoday.gr

Tο μέγεθος και το μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς τουρισμού κρουαζιέρας αποτιμήθηκαν σε περίπου 5,29 δις δολάρια πέρυσι.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη της Custom Market Insights, αναμένεται να φτάσει σε αξία περίπου 14,65 δις δολάρια έως το 2032 με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) περίπου 11% κατά την περίοδο πρόβλεψης 2023 έως 2032.

Πηγή: Custom Market Insights

Εν μέσω της μάχης κατά της πανδημίας, η βιομηχανία κρουαζιέρας επέδειξε ανθεκτικότητα. Κατάφερε να αναζωογονήσει την αγορά της, δημιουργώντας ουσιαστικές ευκαιρίες ανάπτυξης της στο άμεσο μέλλον.

Ο τουρισμός κρουαζιέρας ξεχωρίζει στη ταξιδιωτική βιομηχανία. Περιλαμβάνει διάφορες πτυχές του τουριστικού τομέα, όπως μεταφορές, διαμονή, γαστρονομία κ.ά. και οι διακοπές επικεντρώνονται είτε εξ ολοκλήρου είτε εν μέρει γύρω από το κρουαζιερόπλοιο.
Επιπλέον, δίνει στους τουρίστες την ευκαιρία να απολαύσουν διακοπές πολλών προορισμών καθώς εξερευνούν διάφορες τοποθεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Τα κρουαζιερόπλοια ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό σε μέγεθος. Κυμαίνονται από μικρά γιοτ έως μεγάλα πλοία, για ταξίδια σε ποτάμια και σε ωκεανούς.

Τι αναζητούν οι επιβάτες κρουαζιέρας

Οι προτιμήσεις επιβατών κρουαζιέρας περιλαμβάνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για βιωματικά ταξίδια, τουρισμό περιπέτειας και πολυτελείς εμπειρίες.

Η σταθερότητα και τα επίπεδα διαθέσιμου εισοδήματος επηρεάζουν τις αποφάσεις των ταξιδιωτών. Η πτώση οδηγούν σε μειωμένη ζήτηση, ενώ η οικονομική ανάπτυξη τονώνει τα ταξίδια κρουαζιέρας.

Από την πανδημία COVID-19, η υγεία και η ασφάλεια των επιβατών και των μελών του πληρώματος έχουν γίνει πιο κρίσιμες για τις γραμμές κρουαζιέρας. Πλέον οι εταιρείες εφαρμόζουν αυστηρά πρωτόκολλα.

Η παγκόσμια εστίαση στο περιβάλλον έχει ρίξει φως στη βιωσιμότητα του κλάδου της κρουαζιέρας.
Οι γραμμές επενδύουν σε καθαρότερες τεχνολογίες, διαχείριση απορριμμάτων και βιώσιμες πρακτικές για την αντιμετώπιση των ανησυχιών.

Ωστόσο, οι αλλαγές που σχετίζονται με την ασφάλεια, την υγεία, τα περιβαλλοντικά πρότυπα και τις διεθνείς ταξιδιωτικές απαιτήσεις μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες και το κόστος της κρουαζιέρας.

Σημαντικές απειλές για την κρουαζιέρα

  • Διαταραχές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες: Τα δρομολόγια κρουαζιέρας είναι ευαίσθητα σε διακοπές που προκαλούνται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των τυφώνων, των καταιγίδων και των δυσμενών συνθηκών στη θάλασσα.
    Αυτές οι διακοπές μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές δρομολογίων, καθυστερήσεις ή ακόμα και ακυρώσεις κρουαζιέρας, επηρεάζοντας την ικανοποίηση των επιβατών και το λειτουργικό κόστος.
  • Γεωπολιτικά θέματα και θέματα ασφάλειας: Η πολιτική αστάθεια, η τρομοκρατία και οι ανησυχίες για την ασφάλεια σε διάφορες περιοχές μπορούν να επηρεάσουν τα δρομολόγια της κρουαζιέρας και την ασφάλεια των επιβατών. Γεωπολιτικά γεγονότα, όπως συγκρούσεις ή αλλαγές στις κυβερνητικές πολιτικές, μπορούν να οδηγήσουν στην επαναξιολόγηση των δρομολογίων και των προορισμών κρουαζιέρας.
  • Συνωστισμός σε λιμάνια και προορισμούς: Δημοφιλείς προορισμοί κρουαζιέρας και λιμάνια μπορεί να αντιμετωπίσουν overtourism στις περιόδους αιχμής, οδηγώντας σε συμφόρηση, μεγαλύτερους χρόνους αναμονής και λιγότερο ευχάριστη εμπειρία για τους επιβάτες.
    Η διαχείριση του υπερτουρισμού με εξισορρόπηση των συμφερόντων των φορέων κρουαζιέρας και των τοπικών κοινοτήτων είναι μια πρόκληση.
  • Κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές: Η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε πιο συχνά και σοβαρά καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες και τυφώνες, που μπορεί να διαταράξουν τα δρομολόγια κρουαζιέρας και να θέτουν κινδύνους για την ασφάλεια των επιβατών. Οι γραμμές κρουαζιέρας πρέπει να επενδύσουν σε μέτρα ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών.
  • Αντίληψη Καταναλωτή: Αρνητικά περιστατικά, όπως ατυχήματα ή κρούσματα ασθένειας σε κρουαζιερόπλοια, μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψη των καταναλωτών και τη ζήτηση.
    Η διατήρηση μιας θετικής εικόνας και η ταχεία αντιμετώπιση των ανησυχιών είναι απαραίτητη.
Πηγή: Custom Market Insights

Περιφερειακή ανάλυση κρουαζιέρας

Η Βόρεια Αμερική, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, είναι σημαντικός κόμβος για τη βιομηχανία του τουρισμού κρουαζιέρας. Η Καραϊβική και η Αλάσκα είναι δημοφιλείς προορισμοί κρουαζιέρας από λιμάνια της Βόρειας Αμερικής.

Η Ευρώπη προσφέρει ποικίλες εμπειρίες κρουαζιέρας, με τη Μεσόγειο, τη Βόρεια Ευρώπη και τη Βαλτική Θάλασσα να είναι αγαπημένοι προορισμοί. Οι κρουαζιέρες στο ποτάμι κατά μήκος του Ρήνου, του Δούναβη και άλλων πλωτών οδών είναι επίσης δημοφιλείς.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σημειώνει ταχεία ανάπτυξη στον τουρισμό κρουαζιέρας, με χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία να αναδεικνύονται σε βασικές αγορές.
Οι επιβάτες κρουαζιέρας από Ασία προτιμούν συχνά μικρότερες κρουαζιέρες και η αγορά χαρακτηρίζεται από ένα μείγμα διεθνών και περιφερειακών γραμμών κρουαζιέρας.
Η πολιτιστική ποικιλομορφία και οι μοναδικοί προορισμοί είναι σημαντικά αξιοθέατα.

Top προορισμοί κρουαζιέρας σε Ευρώπη

  • Γερμανία
  • Γαλλία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Υπόλοιπη Ευρώπη

Διάρκεια κρουαζιέρας

  • 1-3 μέρες
  • 4-6 μέρες
  • 7 ημέρες
  • 8 έως 13 ημέρες
  • 14 ημέρες
  • 15-20 ημέρες
  • Πάνω από 21 ημέρες
Πηγή: Custom Market Insights

Η μελέτη, διαπίστωσε επίσης ότι η παγκόσμια αγορά του τουρισμού κρουαζιέρας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική.
Ο ανταγωνισμός για περισσότερους επιβάτες οδήγησε σε “πολέμους τιμών”, καινοτομίες στις εμπειρίες στο πλοίο και προσπάθειες διαφοροποίησης των προσφορών.

Μερικές από τις νέες προσφορές περιλαμβάνουν τεχνολογικές εξελίξεις, όπως είσοδος στην καμπίνα χωρίς κλειδί, χαρακτηριστικά έξυπνων πλοίων και βελτιωμένη συνδεσιμότητα.
Οι εταιρείες κρουαζιέρας χρησιμοποιούν επίσης τεχνολογία για μάρκετινγκ, κρατήσεις και υπηρεσίες εν πλω.