Σύνταξη: tourismtoday.gr
Καθημερινά, περίπου 200 Βρετανοί ταξιδιώτες δεν μπορούν να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) λόγω των μη τηρούμενων κανόνων διαβατηρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent.
Πάνω από 100.000 τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο απομακρύνονται ετησίως από τα αεροδρόμια της ΕΕ. Χάνουν τις διακοπές τους, επειδή δεν έχουν ελέγξει την εγκυρότητα των διαβατηρίων τους όπως όρίζουν οι κανόνες του μπλοκ, μετά το Brexit.
Σχετικά με το θέμα οι αεροπορικές εταιρείες είπαν στο BBC ότι, ενώ παρέχουν υπενθυμίσεις και συνδέσμους στους επιβάτες τους, «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα στοιχεία του διαβατηρίου που ενδέχεται να είναι άκυρα θα παραληφθούν εκ των προτέρων».
Δεδομένου ότι είναι ευθύνη των ταξιδιωτών να βεβαιωθούν ότι το διαβατήριο τους είναι έγκυρο για ταξίδια στην ΕΕ, δεν θα καλύπτονται από ταξιδιωτική ασφάλιση ούτε θα πάρουν χρήματα πίσω από τις αεροπορικές εταιρείες.
Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου 2020, οι Βρετανοί πολίτες έγιναν υπήκοοι τρίτων χωρών στην ΕΕ και ως εκ τούτου, δεν δικαιούνται πλέον να επωφελούνται από την είσοδο χωρίς διαβατήριο και άλλους διευκολυνόμενους ταξιδιωτικούς κανόνες, όπως όταν ήταν πολίτες της ΕΕ.
Ως υπήκοοι τρίτων χωρών, οι Βρετανοί πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα διαβατήρια τους πληρούν δύο σημαντικούς κανόνες:
- Τα διαβατήρια τους πρέπει να ισχύουν από τρεις έως έξι μήνες μετά την ημερομηνία που σχεδιάζουν να εξέλθουν από την ΕΕ.
- Το διαβατήριο τους δεν πρέπει να είναι παλαιότερο των δέκα ετών κατά την ημερομηνία προγραμματισμένης αναχώρησης από την ΕΕ.
Εκείνοι των οποίων τα διαβατήρια δεν πληρούν αυτούς τους κανόνες δεν θα επιτρέπεται να επιβιβαστούν σε πτήση από το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας. Και στις σπάνιες περιπτώσεις που μπορεί να τους επιτραπεί να επιβιβαστούν σε πτήση, οι συνοριοφύλακες θα τους απομακρύνουν κατά την άφιξη τους στην ΕΕ.
Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά το Brexit, πολλοί υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν γνωρίζουν αυτούς τους κανόνες και, ως εκ τούτου, υφίστανται τις συνέπειες, χάνοντας όχι μόνο τις προγραμματισμένες διακοπές τους, αλλά συχνά και τα χρήματά τους.
Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS), οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησαν 56,1 εκατομμύρια ταξίδια στις χώρες της ΕΕ το 2022, σε σύνολο 93,1 εκατομμυρίων ταξιδιών.