Σύνταξη tourismtoday.gr

Φέτος, ο αριθμός ρεκόρ σε διεθνείς ταξιδιώτες στην Ισπανία θα καταρριφθεί ξανά. Μελέτη της Braintrust εκτιμά ότι θα ξεπεράσει τα 83 εκατομμύρια από το 2019, φθάνοντας τα 85 εκατομμύρια το 2023.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι δαπάνες θα φτάσουν τα 100 δις ευρώ. Η χώρα θα προσελκύσει έναν τύπο ξένου τουρίστα με μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη (+12%), σε σχέση με το προ πανδημίας επίπεδο.

Μείωση της ανάπτυξης το 2022 από περιορισμούς COVID και σύγκρουση στην Ουκρανία

Το 2022 ο αριθμός των διεθνών τουριστών στην Ισπανία έφτασε τα 71 εκατομμύρια, ακόμη χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019 κατά 14,3%.
Αυτό οφείλεται κυρίως λόγω της έλλειψης ορισμένων εθνικοτήτων από περιορισμούς COVID στις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ και στην έλλειψη ταξιδιωτών από αγορές κοντά στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αυτοί οι τουρίστες αναμένεται να επιστρέψουν το 2023.

Ωστόσο, τα στοιχεία προκαλούν αισιοδοξία το 2022. Το ποσοστό μέσης δαπάνης ανά ταξιδιώτη ήταν στο +10,5%. Η ελαφρώς μεγαλύτερης παραμονής (5,7%), μαζί με την άνοδο των τιμών λόγω του πληθωρισμού, οδήγησαν σε υψηλότερες συνολικές δαπάνες στην χώρα.

Αυξήσεις στη διαμονή

Αναλύοντας τα στοιχεία ξεχωριστά, η Braintrust εμφανίζει σαφή διαφορά μεταξύ των διαφόρων δαπανών, με άνοδο της κατηγορίας διαμονής 13,1%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.

Αντίθετα, οι υπόλοιπες κατηγορίες πέφτουν κατακόρυφα. Τα πακέτα υστερούν με πτώση 19,5%, οι μεταφορές παρουσιάζουν πτώση 12,4%.

Ωστόσο, οι δαπάνες για γεύματα και ψυχαγωγικές δραστηριότητες διατηρούνται, Σε αυτό συμβάλλει η ευρεία ποικιλία και βιωματική προσφορά της χώρα, η οποία προσελκύει όλο και περισσότερο ξένους τουρίστες.

Οι τουριστικές αρχές έχουν καταβάλει προσπάθειες για να προσελκύσουν τουρίστες με υψηλότερες δαπάνες στον προορισμό. Η στρατηγική φαίνεται να αποδίδει. Η διάρκεια της μέσης διαμονής έχει παραταθεί.

Τουρίστες και δαπάνες το 2023

Με όλα αυτά τα στοιχεία η Braintrust προβλέπει ότι -δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης και χωρίς σχετικούς πιθανούς κινδύνους- το 2023 θα μπορούσε να είναι άλλη μια χρονιά ρεκόρ.
Εφόσον η οικονομία διατηρεί τις προβλέψεις της τόσο από την άποψη της ανάπτυξης όσο και από τη συγκράτηση του πληθωρισμού στις κύριες αγορές-πηγές για τουρίστες στην Ισπανία, εκτιμά ότι:

  • Ο αριθμός των τουριστών, θα φτάσει τα 85 εκατομμύρια.
  • Οι δαπάνες θα αγγίξουν τα 100 δις ευρώ.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η πραγματική πρόκληση έγκειται στη συνέχιση της ανάκαμψης, αξιοποιώντας παράλληλα την ευκαιρία για τον σχεδιασμό πιο βιώσιμου τουρισμού με μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στους προορισμούς και τις τοπικές κοινωνίες.