Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο αριθμός των επιβατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που επέλεξαν να ταξιδέψουν με τρένο βελτιώθηκε σημαντικά πέρυσι, αλλά τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα προ την πανδημία επίπεδα.

Συνολικά 261 δις χιλιόμετρα καταγράφηκαν πέρυσι μέσω σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Τα δεδομένα δείχνουν ότι καταγράφηκε μερική ανάκαμψη στις σιδηροδρομικές επιβατικές μεταφορές πέρυσι, ή αύξηση 17%, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκε σημαντική μείωση στις επιδόσεις των σιδηροδρομικών μεταφορών επιβατών.

Όπως υπογραμμίζει η Eurostat «παρά την ελαφρά ανάκαμψη το 2021, οι επιδόσεις των σιδηροδρομικών μεταφορών επιβατών στην ΕΕ εξακολουθούσαν να είναι χαμηλότερες από τα επίπεδα απόδοσης που παρατηρούνταν πριν από την πανδημία.
Σε σύγκριση με το 2019, ο αριθμός των επιβατών σιδηροδρόμων στις χώρες της ΕΕ μειώθηκε 37% το 2021».

Το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, το οποίο επηρεάστηκε σημαντικά από την εξάπλωση του κορωνοϊού και τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID, τα στοιχεία ήταν 48% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα στατιστικά στοιχεία της ίδιας περιόδου του 2020 και 57% χαμηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Τα στοιχεία που παρείχε η Eurostat αποκάλυψαν επίσης ότι τα υπόλοιπα τρία τρίμηνα του περασμένου έτους, οι επιδόσεις των σιδηροδρομικών μεταφορών επιβατών στην ΕΕ εξακολουθούσαν να είναι χαμηλότερες από την περίοδο πριν από την πανδημία. Ωστόσο, σημειώθηκε βελτίωση σε σύγκριση με το 2020.

Οι επιδόσεις των σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών πέρυσι ανέκαμψαν σημαντικά από τα στοιχεία του 2020, ή πιο συγκεκριμένα 98% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2020. Ωστόσο, σημειώνεται μείωση 48%, σε σύγκριση με τα στοιχεία της ίδιας περιόδου του 2019.

Τα επίπεδα πριν από την πανδημία σε σιδηροδρομικούς επιβάτες, πλησίασαν:

  • Σλοβενία ​​(-12%).
  • Λιθουανία (-20%).
  • Βουλγαρία-Γαλλία (και οι δύο -21%).

Την μεγαλύτερη πτώση σε σιδηροδρομικούς επιβάτες, είχαν:

  • Ιρλανδία (-64%).
  • Ιταλία (51%).
  • Σλοβακία (50%).